Skupština o železnici

Izvor: RTS, 08.Maj.2013, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o železnici

Novi zakon o železnici omogućiće veću efikasnost železničkog sistema Srbije, primenu evropskih propisa, a poboljšaće se i uslovi prevoza, rekao poslanicima ministar Milutin Mrkonjić. SVM uslovljava podršku zakonu usvajanjem amandmana koji bi Vojvodini omogućio upravljanje železnicom na svojoj teritoriji.

12.30 - Ministar Milutin Mrkonjić rekao da Predlog zakona o železnici stvara uslove za otvaranje tržišta i pojavu više železničkih prevoznika.  

11.21 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - Republički parlament započeo novu sednicu na kojoj će se razmatrati 14 zakonskih predloga i drugih akata.

Skupština Srbije započela je novu sednicu na kojoj se nalazi 14 zakonskih predloga i drugih akata, a najpre će se razmatraju o nova zakonska rešenja u oblasti železnice.

Poslanici kao prvu tačku dnevnog reda razmatraju Predlog zakona o železnici, koji donosi niz novina, od kojih se jedna odnosi na uvođenje Nacionalnog programa železničke infrastrukture koji, na predlog Vlade Srbije, donosi parlament i predstavlja planski akt od nacionalnog značaja u oblasti železnice.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je da Predlog zakona o železnici stvara uslove za otvaranje tržišta i pojavu više železničkih prevoznika što će, kako je naveo, pojačati konkurenciju i poboljšati uslove prevoza.

Na sednici Skupštine Srbije, Mrkonjić je rekao da se novim zakonom o železnici predviđa razdvajanje železničkog sistema Srbije na deo za upravljanje infrastrukturom, organizovanje i regulisanje saobraćaja i na deo za prevoz putnika i roba.

Novi zakon će omogućiti veću efikasnost železničkog sistema Srbije i primenu evropskih propisa u njemu, rekao je Mrkonjić i dodao da Predlog zakona o železnici pruža osnovu za reformu železnice u Srbiji.

Ministar je rekao da je zakonom predvidjeno i da Skupština Srbije na predlog Vlade usvoji petogodišnji Nacionalni program železničke infrastrukture u kome će biti utvrđeno stanje infrastrukture i mere potrebno za njeno održavanje i razvoj.  

Za dve godine biće udvostručen vozni park 

Pomoćnik ministra saobraćaja Dejan Lasica je na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, najavio velike nabavke u oblasti voznih sredstava i infrastrukture.

Kako je rekao, za dve godine će biti udvostručen vozni park i kapaciteti zahvaljući kojima će železnice u Srbiji moći da budu konkurentnije.

Predlogom zakona o železnici se, rekao je Lasica, predviđa integracija domaćih železnica u transportne usluge i železnički sistem EU, kao i harmonizacija domaćih propisa sa važećim evropskim zakonima.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da će ta stranka podržati taj zakonski predlog ukoliko bude usvojen njen amandman kojim se traži da Vojvodina i lokalne samouprave mogu da upravljaju železničkom infrastrutkurom na svojoj teritoriji.

"Najbitnije je da AP Vojvodina može da ima određene nadležnosti u vezi sa upravljanjem železničkom infrastrukturom", rekao je Pastor na sednici Skupštine Srbije.

Pastor je odbacio tvrdnje da poslanici iz Vojvodine žele da "rasture" Železnicu Srbije.

"To nije realno, niti je namera, jednostavno smatramo da je Srbija poslednjih godina pokazala da nije na najbolji način upravljala železničkom infrastrukturom na celoj teritoriji zemlje. Zbog toga smatramo da treba dati mogućnost AP Vojvodini i lokalnim samoupravama da upravlja delom železničke infrastrukture na svojoj teritoriji", naveo je Pastor.

Pastor je istakao da bi trebalo omogućiti Vojvodini da konkuriše kod evropskih i drugih fondova i da ulaže u infrastrukturu.

Reagujući na izlaganje Pastora, Mrkonjić je rekao da Srbija sarađuje sa Mađarskom kako bi se krak od Beograda do Budimpešte završio u najkraćem roku, istakavši da Vojvodina, ili neka druga regija u Srbiji nema mogućosti da to sama obavi.

Jedna od tema o kojoj će parlamentarci raspravljati tokom sednice je i učešće pripadnika VS u još jednoj mirovnoj misiji EU - reč je o misiji na Maliju, gde će biti upućeno 13 pripadnika VS.

Poslanici će razmatrati i izveštaj skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2012. godinu.

Na dnevnom redu sednice su i dva zakonska predloga iz oblasti zdravstva - o pravima pacijenata i o zaštiti prava pacijenata sa mentalnim smetnjama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.