Skupština o zakonima o vladi

Izvor: B92, 24.Jul.2012, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o zakonima o vladi

Beograd -- Skupština Srbije počela raspravu o zakonima o ministarstvima i vladi, koji su uslov za izbor nove vlade. Menja se i zakona o uređenju službi bezbednosti.

Nova vlada mandatara Ivice Dačića trebala bi da bude izabrana do kraja sedmice. Vlada će imati 17 ministarstava i 19 članova.

Kako je saopšteno iz parlamenta, u zahtevu za održavanje sednice podnelo je 130 narodnih poslanika iz vladajuće većine. Prethodno su konstituisani skupštinski odbori, od ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 19 odobra 8 je pripalo opoziciji.

Predlogom Zakona o ministarstarstvima predviđeno je da Vlada Srbije ima 17 ministarstava i četiri potpredsednika, koliko i rekonstrusana vlada premijera Mirka Cvetkovića.

Za obavljanje poslova od značaja za Kosovo i Metohiju, ljudska i manjinska prava, crkve i verske i zajednice i dijasporu biće osnovane posebne službe.

Predloženih 17 ministarstava su: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i privrede, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo gradjevinarstva i urbanizma, Ministarstvo pravde i državne uprave.

Predlog zakona o ministrastvima obuhvata i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Predloženim izmenama Zakona o vladi odgovornost vlade se proširuje i na rad imalaca javnih ovlašćenja na nivou Republike, što je bitno, jer je, kako je objašnjeno, veliki deo poslova i ovlašćenja državne uprave zakonima prenet javnim agencijama i drugim imaocima javih ovlašćenja.

Takodje, tim izmenama je predloženo i rešenje prema kojem će vlada imati pravo, ali i obavezu, da poništi, ukine ili stavi van snage propis i opšti akt imaoca javnog ovlašćenja na nivou Republike, koje važećim zakonom nije propisano.

Izmenama i dopunama Zakona o osnovama uredjenja službi bezbednosti predvidjeno je da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavljati osoba koju imenuje predsednik Republike, a ne njegov šef kabineta.

Konstituisanje Skupštine Srbije završeno je juče formiranjem odbora i parlamentarnih delegacija. Nakon burne polemike, za predsednika Skupštine izabran je Nebojša Stefanović iz SNS, koji je poručio da će insistirati na kontroli izvršne vlasti u skladu sa Ustavom.

Podršku izboru Stefanovića dali su poslanici stranaka koje će činiti novu vladu - SNS-a, SPS-a, URS-a, SDPS-a Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina. Protiv je bilo 48 poslanika iz opozicionih DS-a i LDP-a, dok su poslanici DSS bili uzdržani.

Skupština Srbije izabrala je i pet potpredsednika - Vesnu Kovač iz URS, Gordanu Čomić iz DS, Konstantina Arsenovića iz SPS-PUPS-JS, Nenada Popovića iz DSS, kao i Žarka Koraća iz LDP.

NVO: U vladi da bude minimum 30 odsto žena

Nekoliko destina nevladinih organizacija zatražile su od predsednika Tomislava Nikolića da ne potpiše Zakon o ministarstvima i dopune Zakona o Vladi ukoliko nema mehanizma kojim će se obezbediti da u njoj bude minimum 30 odsto žena.

"Predsednik Nikolić je direktno izabran od građanki i građana Srbije sa obećanjem da će biti predsednik svih gradjana, a ne političke partije. Mi smatramo da 3,6 miliona žena u Srbiji moraju biti adekvatno predstavljene u Vladi Srbije i da je njegova obaveza da to obezbedi", navedeno je u saopstenju Centra za moderne veštine, koji je predsedniku uputio otvoreno pismo u ime 30 NVO.

Kako je navedeno, primetno je da i druge zemlje uključuju sve veći broj žena u rad njihovih vlada i "da su svi svesni da upravo žene donose novu energiju i snagu vladama zemalja, koje su kao i naša u krizi".

U saopštenju se ističe da je ravnopravnost jedna od temeljnih vrednosti svakog društva, a rodna ravnopravnost je upravo ta prva stepenica na kojoj se vidi da li jedno društvo ima nameru da uvažava druge i drugačije i jednako zastupa sve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.