Skupština o stanovanju: Nema novih troškova za građane

Izvor: N1 televizija, 14.Dec.2016, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o stanovanju: "Nema novih troškova za građane"

Skupština Srbije je nastavila rad razmatranjem zakona o upravljaju aerodromima, stanovanju, ali i raspravom o nizu sporazuma. Ministarka Mihajlović predstavlja predložene zakone.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će usvajanjem Predloga zakona o stanovanju biti obezbeđen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi radi bezbednosti građana, ali da zakon neće doneti nove dodatne troškove građanima.

>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />Ona je tokom obrazlaganja predloženog akta poslanicima u Skupštini Srbije kazala da će građani napokon dobiti strategiju stambene politike od 2017. godine, a neće imati veće i dodatne troškove, već će za održavanje zgrade biti izdvajano kao i do sada.

Ona je kazala da se prvi put nakon dosta decenija rešava pitanje zaštite stanara i vlasnika stanova.

Zorana Mihajlović je rekla da je važno da se zna ko je zadužen za održavanje zgrade i da je zato predviđeno da ako stanari ne izaberu komšiju da vodi računa o tome onda zajedno sa Privrednom komorom mogu da izaberu profesionalnog upravnika.

Samo ukoliko ne mogu da se dogovore oko toga ko će da bude upravnik lokalna samouprava na određeni rok uvodi prinudnog upravnika, dodala je Zorana Mihajlović.

"Nije bilo lako naći način da najpravednije rešimo ovo pitanje", rekla je Zorana Mihajlović i dodala da se najviše stanova izdaje u Beogradu i to u centru grada.

Zorana Mihajlović je kazala i da zakon daje osnovu da počne drugačije razmišljanje o energetskoj efikasnosti zgrada.

Kako je dodala, 90 odsto zgrada je napravljeno bez uvažavanja energetske efikasnosti što je problem za državu, ali i za građane jer stvara dodatne troškove.

Predstavljajući izmene i dopune Zakona o komunalnim delatnostima, Zorana Mihajlović je rekla da je sada detaljnije definisano šta su komunalne delatnosti, uveden je princip konkurentnosti, obezbeđeno je stabilnije finansiranje i predviđeno da se uvažava mišljenje građana o kvalitetu komunalne delatnosti, najmanje jednom godišnje.

Zakoni na dnevnom redu

Pred poslanicima je objedinjena rasprava o predlozima zakona o upravljanju aerodromima, o stanovanju i održavanju zgrada, transportu opasne robe, o izmenama Zakona o komunalnim delatnostima i o izmenama Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

Poslanici treba da raspravljaju i o sporazumu Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija o Centralnoj kancelariji projekta Trans-evropske železnice, o sporazumu o komercijalnim pravima u vanrednom vazdušnom prevozu u Evropi, kao i o sporazumu Srbije i Kine o ukidanju viza.

Kako se navodi u obrazloženju, zakon o upravljanju aerodromima, donosi se kako bi se stvorili uslovi za davanje aerodroma u koncesiju, što bi bio način za "obezbeđivanje sredstava za razvoj, odnosno komercijalizaciju aerodroma u Srbiji".

Zakonom o stanovanju biće određeno ko upravlja zgradama, bez obzira na njihovu namenu, a u odnosu na stambene zgrade se određuje sistem odlučivanja.

Kako se navodi, taj zakon se donosi po hitnoj proceduri "kako bi se u što kraćem roku obezbedili zakonski preduslovi za jednake mogućnosti u ostvarivanju stambenih prava".

Zakon o transportu opasne robe sadrži nova rešenja u oblasti transporta opasne robe čiji je cilj da ovu oblast saobraćaja približi standardima koji se danas primenjuju u Evropskoj uniji, navodi se u obrazloženju.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Stanari, ko će odlučivati u vašim zgradama?

Izvor: B92, 14.Dec.2016

Beograd -- Skupština Srbije je nastavila rad razmatranjem zakona o upravljaju aerodromima, stanovanju, ali i raspravom o nizu sporazuma...Zakone obrazlaže ministarka građevinarstvom saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović...Pred poslanicima je objedinjena rasprava o predlozima zakona o upravljanju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.