Skupština o rekonstrukciji Vlade

Izvor: RTS, 10.Mar.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o rekonstrukciji Vlade

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o podnetim amandmanima na predlog o Izmenama zakona o Vladi i ministarstvima.

U Skupštini Srbije nastavljena je sednica postavljanjem poslaničkih pitanja, a zatim će početi pretres pristiglih amandmana na predložena zakonska rešenja o Vladi i ministartsvima, čije je usvajanje preduslov za završetak rekonstrukcije Vlade Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je da bi Srbija u utorak mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ima novu Vladu Srbije koja će biti efikasnija i koja će svoju energiju usmeriti na poboljšanje života građana.

Slavica Đukić-Dejanović je, novinarima u parlamentu, rekla da se očekuje da poslanici u ponedeljak počnu raspravu o predlogu premijera Srbije Mirka Cvetkovića o novim ministrima i da bi isto veče Srbija mogla da ima rekonstruisanu Vladu, a odluka o tome trebalo bi da stupi na snagu u utorak.

Svi ministri koji će u rekonstruisanoj Vladi ostati bez funkcija i čijim ministarstvima će biti dodati novi poslovi, podneli su ostavke, saopšteno u kabinetu premijera Srbije. Ostavke nisu podneli samo ministri u čijim resorima nije bilo promena.

 

Na predložene izmene Zakona o Vladi i Predlog zakona o minsitarstvima stiglo je oko 30 amandamana. Najveći broj amandmana uložila je LDP, koji traži da se broj ministarstava dodatno smanji i to na 12, navodeći da Vlada ima enorman broj ministara i članova i da se pojedine nadležnosti preklapaju, čime se dodatno usporava "skupa i neefikasna" javna uprava.

Da se broj ministarstava smanji na 12 zatražila je i SNS, čiji su poslanici predložili da se iz izmena Zakona o Vladi izbriše član koji propisuje da premijer može biti i ministar.

Naprednjaci su ocenili da taj predlog nije prihvatljiv, jer se predsednik Vlade dovodi u sukob interesa, a ostali ministri u podređen položaj i dodali da se može postaviti i pitanje objektivnih mogućnosti da premijer obavlja i ministarske poslove.

Radikali su zatražili da se formira ministarstvo za izbegla, prognana i raseljena lica, a kada je reč o izmenama Zakona o Vladi - da se ukine obaveza za članove izvršne vlasti da u javnosti nastupaju jedinstveno, jer smatraju da se to podrzumeva.

Razmatranje predloženih zakona u načelu završeno je juče, a tokom osmočasovne rasprave podršku rekonstrukciji Vlade najavile su stranke vladajuće većine, dok su LDP, SRS, DSS, SNS i NS oštro kritikovale predložene promene u Nemanjinoj 11.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.