(Ne)ovlašćen da obrazloži

Umesto da raspravljaju o izmenama zakona o ministarstvima i Vladi, poslanici LDP-a i DSS-a pitali su da li je ostavku podneo ministar Milan Marković. Tražeći ostavku premijera, pozivali su ga da dođe u parlament i tvrdili da on jedino ima pravo da obrazlaže zakone kada su ostali ministri u ostavci.

Rasprava o amandmanima na izmene Zakona o Vladi završena je večeras polemikom opozicionih poslanika sa predsedavajućom sednice o tome da li je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ovlašćen da brani zakon i da li je njegovo prisustvo u Skupštini legitimno.

Poslanici opozicije osporili su to pravo ministru Markoviću, tvrdeći da izmene zakona o vladi i o ministarstvima može da brani samo premijer.

Poslanici Liberalno-demokratske partije i Demokratske stranke Srbije tvrdili su da je Marković ministar u ostavci i da nema zakonsko pravo da sedi u Skupštini i brani zakone jer, kako su naveli, ministar u ostavci može da obavlja samo tekuće poslove.

"Ministri u ostavci, jednostavno, ne mogu da zastupaju Vladu, niti da brane zakone", rekao je Jovan Palalić iz DSS-a, tražeći podatak o tome da li je Milan Marković podneo ostsavku i da li može da zastupa Vladu u ostavci.

"Vi kršite zakon, ili je premijer lažov, kada je rekao da gospodin koji sedi ovde nije ministar i da je u ostavci", rekao je predsedavajućoj Gordani Čomić poslanik LDP-a Ivan Andrić.

Na ukazivanje poslanika LDP-a na kršenje Poslovnika o radu, Čomićeva je rekla da Skupština radi po Poslovniku i Ustavu Srbije i da Skupština nije od premijera Cvetkovića dobila dopis da je bilo ko od članova Vlade podneo ostavku.

Na insistiranje poslanika LDP-a i DSS-a, na početku današnjeg rada, da odgovori da li je podneo ostavku premijeru Cvetkoviću, Milan Marković je kazao da o korespodenciji sa premijerom ne može javno da govori i da o tome neće da se izjašnjava.

"I da je ovde stigla ostavka ministra, ne znači da ministar ne može da sedi i da zastupa stav Vlade", ocenio je Marković.

Odgovarajući poslaniku LDP-a Ivanu Andriću, ministar Marković je rekao da mu nije jasno čemu nervoza i vređanje.

"Čime sam vas isprovocirao da imate takav negativan stav prema meni? Nisam rekao da imam privatnu prepisku sa premijerom. Nemam nameru da iznosim korespondenciju sa premijerom. Ako mislite da je to pogrešno, ja mislim da nije", kazao je Marković.

"Ne želim da me vređate. Šta sam loše rekao što je izazvalo takav bes? Način na koji tumačite zakon nije tačan. Ministar u ostavci vrši tekuće poslove. Nigde ne piše da ne može da dolazi na sednice Skupštine i Vlade. Potpuno je nesporno moje sedenje ovde. Ovde sam potpuno u skladu sa zakonom", kazao je Marković.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić kazao je da je ministar Marković pokušao da obmane poslanike i da je to uvreda dostojanstva parlamenta.

Ostavke ministara očekuju se u parlamentu do ponedeljka.

Skupština sutra nastavlja rad raspravom o preostalim amandmanima na izmene Zakona o Vladi i ministarstvima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара