Skupština menja zakon da bi izbegla vojni udar

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jul.2013, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština menja zakon da bi izbegla vojni udar

Skupština Turske je u noći između petka i subote - kako je objavljeno danas, izmenila jednu odavno spornu odredbu zakona o vojsci, više puta korišćenu da bi se opravdali vojni udari.

Izglasan je amandman vladajuće konzervativne proislamske "Partije pravde i razvoja" (AKP), i unet u član 35. Zakona o funkcionisanju vojske, izdat posle državnog udara 1960, u kojem je do sada pisalo da je dužnost vojske "očuvanje i zaštita Republike Turske".

Turska vojska je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na osnovu tog člana izvela tri državna udara - 1960., 1971. i 1980. godine, uz ocenu da civilne vlasti nisu uspele da obezbede zaštitu ustavnih principa.

Nova verzija tog člana ograničava oružane snage na "odbranu turske nacije od pretnji i opasnosti iz inostranstva, obezbeđenje i jačanje vojne sile radi efikasnog odvraćanja" i na učešće u operacijama u inostranstvu koje odobri Skupština.

Amandman je izglasan uz podršku opozicionih stranaka, sa izuzetkom "Partije nacionalističke akcije" (MHP) koja smatra da promena komplikuje zadatak vojske u borbi protiv pobune Kurda.

Nova odredba je deo predloga zakona o kojem večeras tek treba da se glasa u celini i da ga potom potpiše predsednik Republike da bi stupio na snagu. Amandman na član 35. je izraz volje turske vlasti da smanji uticaj vojske na politiku. Od dolaska na vlast 2002. goine, AKP je sprovela reforme u tom pravcu, posebno da bi ubrzala zastale pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Od 2007, stotine aktivnih i penzionisanih oficira su pritvorene, krivično gonjene ili osuđene zbog navodne zavere protiv proislamske vlasti. Oni smatraju da autoritarna proislamska Vlada uvodi konzervativne i verske stavove u društvo.

Turska vojska, zaštitnik sekularnih i republikanskih vrednosti - po nalogu osnivača moderne turske države, oficira Mustafe Kemala - Ataturka, pored toga što je izvela tri državna udara, primorala je 1997. islamsku vladu da podnese ostavku.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.