Skupština do kraja godine raspolaže sa 985 miliona dinara

Izvor: Blic, 25.Jul.2014, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština do kraja godine raspolaže sa 985 miliona dinara

Beograd - Skupštinski Odbor za administrativno-budžetska pitanja usvojio je danas Izveštaj generalnog sekretara parlamenta za prvih šest meseci ove godine, u kome se navodi da je Skupštini Srbije do kraja budžetske godine na raspolaganju ostalo oko 985 miliona dinara.

Kako se navodi u Izveštaju, planirani budžet Skupštine Srbije za 2014. iznosio je oko 2,1 milijade dinara.

Od januara do juna 2014. za lična primanja poslanika i naknade troškova utrošeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko 290 miliona dinara, ali se ističe da plate narodnih poslanika nisu menjane od 2005. godine. Prema Izveštaju, za rad stručnih službi potrošeno je oko 480 miliona dinara.

Za finansiranje rashoda, indirektno vezanih za obavljanje funkcije poslanika, kao što su stručni i drugi poslovi radnih tela, predsednika i potpredsednika parlamenta i poslaničkih grupa, utrošeno je 1,6 milijardi dinara.

Za isplatu zakupa stana poslanicima potrošeno je za prvih šet meseci ove godine 1,6 miliona dinara, a za naknade za odvojen život od porodice oko 470.000 dinara. Ta naknada smanjena je odlukom Adminsitrativnog odbora 2009. sa 75 na 40 odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji, stoji u Izveštaju.

Za prvih šet meseci ove godine je za poslanički dodatak, odnosno paušal, potrošeno oko 69 miliona dinara, i u Izveštaju se navodi da on iznosi 40 odsto poslaničke plate na stalnom radu.

Za troškove putovanja u inostranstvo potrošeno je oko 45 miliona dinara.

Podseća se da su poslanicima 2009. ukinute dnevnice za prisustvo sednicama i da se u skladu s Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika poslanicima isplaćuje naknada troškova za sednice skupštinskih odbora koje se održavaju van sedništa parlamenta.

Parlamentu je, prema Izveštaju, poklonjeno oko dva miliona dinara, a sredstva su dali Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) za jačanje nadzorne uloge i javnosti parlamenta, dok je OEBS dao sredstva za projekat "Jačanje kapaciteta parlamenta u cilju efikasne komunikacije sa građanima".

U Izveštaju se dodaje da je za vanredne parlamentarne izbore potrošeno 1,1 milijarda dinara.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Skupština: Potrošeno oko pola predviđenog novca

Izvor: RTS, 25.Jul.2014

Skupštini Srbije, čiji je budžet iznosio nešto više od 2,1 milijarde dinara, do kraja budžetske godine ostalo je na raspolaganju oko 985 miliona dinara, navodi se u Izveštaju generalnog skeratara parlamenta Jane Ljubičić o troškovima za prvih šest meseci. ..U Izveštaju koji je usvojio Administrativni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.