Skupština danas o produženju roka za overu u sudovima

Izvor: Press, 23.Feb.2015, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština danas o produženju roka za overu u sudovima

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće danas o izmenama Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa koji bi građanima trebalo da omogući da dokumenta i dalje overavaju u osnovnim sudovima i opštinskim upravama, a ne samo kod javnog beležnika, do 1. januara 2017.godine.
Važećim zakonom predviđeno je da se overe potpisa, rukopisa i prepisa od 1. marta obavljaju samo kod javnog beležnika, a izmenama >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zakona se taj rok pomera na 1. januar 2017. godine.
Jedan od predlagača izmena zakona poslanica DHS S Olgica Batić rekla je Tanjugu da će osnovni sudovi i opštinske uprave zadržati nadležnost za poslove overe do predviđenog roka.
"To se radi u interesu građana, kako bi se svima pod apsolutno jednakim uslovima obezbedilo ostvarivanje prava, bez štetnih posledica po njih koje bi mogle nastati ukoliko bi se postojeće rešenje zadržalo, a sve usled dinamike konstituisanja javno beležničke službe u punom obimu i preuzimanja nadležnosti upravo u oblasti overavanja potpisa, rukopisa i prepisa", rekla je Batić.
Ona je pojasnila da je suština izmene jednog člana tog zakona da građani ne trpe zbog nedovoljnog broja imenovanih javnih beležnika odnosno zbog nepostojanja javno-beležničke službe u punom obimu.

"Ovde se ne radi ni o kakvom ataku na javno beležništvo, tako percipiranje stvari bilo bi potpuno pogrešno. Reč je o pružanju zaštite građanima i njihovim interesima, s jedne strane, a s druge strane izbegava se mogućnost negativne diskriminacije", istakla je Batić.
Ona je precizirala da bi do toga došlo ukoliko bi na snazi ostao predviđeni rok, a to je 1. mart 2015.godine, jer bi u neravnopravnom položaju bili građani gradova i opština gde još nisu imenovani javni beležnici.
"Suština jeste u tome da se ostavi jedan primeren rok kako bi se rešili brojni drugi problemi koji se po ovom pitanju mogu javiti", zaključila je ona. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština: SDS i SNS o izvinjenjima

Izvor: B92, 23.Feb.2015

Poslanici SDS zatražili ostavku ministra pravde zbog odlaganja zakonskih odredbi o overavanju potpisa i izvinjenje što javnobeležnička služba nije uspostavljena..Iz SNS im je poručeno da svaki sekund moraju da iskoriste za izvinjenje građanima zbog onog što je urađeno za vreme njihove vlasti...Pošto...

Nastavak na B92...

Overavanje u sudovima i upravama do 1. januara 2017. godine

Izvor: NTV.rs, 23.Feb.2015

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o izmenama Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa koji bi građanima trebalo da omogući da do 1. januara 2017. godine dokumenta overavaju u osnovnim sudovima i opštinskim upravama, a ne samo kod javnog beležnika.. Važećim...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.