Skupština: VBA nije naložila praćenje stranaka

Izvor: Mondo, 10.Apr.2015, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: VBA nije naložila praćenje stranaka

Skupštinski odbor za kontrolu službi bezbednosti zaključio je da niko u Ministarstvu odbrane i Vojnobezbednosnoj agenciji nije naložio da prikupljaju podatke i saznanja koja se tiču aktivnosti političkih partija.

Foto: VBA

Ranije ove godine, na sednici tog odbora 28. januara, zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je pitanje zakonitosti praćenja rada političkih stranaka i izneo dokument u kome se navode sve aktivnosti u pripremi mitinga Srpske radikalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << stranke novembra 2014. godine.

Odbor je 20. marta ustanovio da se radi o validnom dokumentu i tražio preispitivanje takvih aktivnosti VBA.

Odbor je na jučerašnjoj sednici zaključio da su podaci o aktivnostima pristalica SRS-a dobijeni razmenom podataka i saznanja sa "drugim subjektima bezbednosti na prostoru Autonomne pokrajine Vojvodina" na osnovu zakonski propisanih odredaba.

Predsednik Odbora Momir Stojanović izjavio je za današnje izdanje "Politike" da VBA ima pravo da prikuplja podatke i saznanja o skupu visokog rizika.

Odbor je ustanovio i da je VBA prikupljala podatke o ugroženosti štićenih lica i objekata, a ne o političkim aktivnostima i da ih je, na osnovu pisanog zahteva ustupila Ministarstvu unutrašnjih

poslova.

Odbor je zatražio i od Savet za nacionalnu bezbednost da u što kraćem roku donese odluku o kontraobaveštajnoj i bezbednosnoj zaštiti premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je Stojanović pojasnio za "Politiku" VBA štiti Vučića kao bivšeg ministra odbrane, što je zakonom propisano, ali pošto je Vučić postao premijer trebalo bi da ga prema praksi štite

Bezbednosno-informativna agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Savet za nacionalnu bezbednost nije doneo drugačiju uredbu ko će štititi premijera, pa je VBA u skladu sa ranijom odlukom (da štiti ministra) nastavila to da radi. Odbor je zaključio da to dovodi u

raskorak VBA, jer da bi zaštitila premijer, mora da prikuplja podatke koji nisu u skladu sa njenim delokrugom rada", kazao je Stojanović.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.