Skupština Srbije o izmenama Zakona o šumama

Izvor: RTS, 21.Okt.2015, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije o izmenama Zakona o šumama

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali izmene i dopune Zakona o šumama, kojima se vladi daju ovlašćenja da na predlog resornog ministarstva dodeli šume koje su bez korisnika na gazdovanje odgovarajućem korisniku. Očekujemo da mere u ovom zakonu unaprediti stanje u oblasti šumarstva, rekla je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.
Prema obrazloženju Vlade Srbije, deo državnih šuma ostao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bez korisnika, jer su šume bile izuzete iz privatizacije ranijih društvenih i državnih firmi, prenosi Beta.

U vladi procenjuju da će se time rešiti problem nekoliko desetina hiljada hektara šuma u državnoj svojini koje nemaju korisnika ili je kao korisnik u zemljišnim knjigama upisano Ministarstvo poljoprivrede, a koje su izložene raznim oblicima devastacije.
Predloženim izmenama se uvode i šira ovlašćenja republičkim šumarskim inspektorima u oblasti kontrole prometa drveta i mogućnosti preduzimanja mera protiv svih počinioca bespravnih radnji.
Vlada navodi da je ukidanje ovlašćenja republičkim šumarskim inspektorima da kontrolišu promet drveta 2010. godine za posledicu imalo povećan obim bespravno posečenog drveta.
Izmenama zakona do unapređenja stanja u oblasti šumarstva 
Predložene izmene Zakona o šumama za cilj imaju unapređenje trenutnog stanja u oblasti šumarstva, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.
"Očekujemo da mere u ovom zakonu doprinesu unapređenju stanja šuma i povećanju sektora šumartsva u BDP i na taj način poveća učešće u ukupnom društvenom i ekonomskom stanju naše zemlje", poručila je Bogosavljević Bošković.
Predloženim izmenama, pored ostalog, Republici se vraća ovlašćenje da uređuje oblast šumarstva u Vojvodini, a na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2012. godine.
Predložene izmene Zakona o šumama za poslanike vladajuće većine predstavljaju dobra rešenja koje će doprineti poboljšanju stanja šuma u Srbiji, dok se iz tabora opozicije, pored ostalog, čulo da nova rešenja neće promeniti ništa u toj oblasti.
Pohvale na račun predloženih izmena izneli su poslanici SNS, SPS i JS, a iz redova tih stranaka čulo se da neke stvari u toj oblasti do sada nisu dobro funkcionisale i da novi akt treba to da promeni.
"Šume su veliki prirodni resurs Srbije, narodni resurs, sa kojim se ne gazduje baš najbolje. Te anomalije u suštini ovaj zakon popravlja i nadam se da će njegovom primenom biti mnogo bolja situacija u gazdovanju i očuvanju naših šuma", rekao je poslanik SNS Dragan Šormaz.
Šormaz navodi i da predložene izmene treba da ubrzaju sanaciju uništene šume u elementarnim nepogodama, kao i da se poboljšava nadzor nad šumama, s obzirom na povećanje nelegalne seče.
Poslanica LSV Nada Lazić kaže da je deo nadležnosti Vojvodini ukinut i prenet na Republiku, a da će to "davanje nadležnosti na parče" teško u praksi dati dobre rezultate, na šta je ministarka odgovorila da povodom toga između Ministarstva i pokrajinskog sekretarijata postoji veliki stepen saglasnosti.
Janko Veselinović iz Pokreta za preokret smatra da je stanje šuma, kao i generalno stanje životne sredine u Srbiji, na veoma niskom nivou i da predložena rešenja neće ništa unaprediti. 
Predložene izmene kao poseban cilj imaju i zaustavljanje pojave pustošenja i degradiranja državnih šuma koje nemaju korisnika, na taj način što se Vladi Srbije daje pravni osnov da na osnovu predloga Ministarstva odredi korisnika tih šuma, a koji će je čuvati od nezakonitog korišćenja.
Izmene za cilj imaju da se utvrdi poreklo drveta u prometu, pojačavaju se ovlašćenja inspektora u toj oblasti, a proširene su i kaznene odredbe.
Poslanici će sutra razmatrati amandmane na Predlog zakona o ulaganjima, predložene izmene Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika i Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.