Skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2010, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju o Kosovu

STRAZBUR -

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PS SE) u Strazburu usvojila je danas rezoluciju o Kosovu kojom se ističe statusna neutralnost te najstarije evropske organizacije prema Kosovu, ali i potreba njenog većeg angažovanja radi prevazilaženja problema u domenu vladavine prava, demokratije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

U rezoluciji, sačinjenoj na osnovu izveštaja izvestioca za Kosovo Bjerna fon Sidova, se ističe da SE primenjuje statusno-neutralnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politiku prema Kosovu i priznaje dalje važenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, iako su 33 članice ove evropske organizacije priznale Kosovo.

U cilju jačanja uloge SE na Kosovu, PS SE ukazuje da je potrebno uspostaviti radne kontakte s kosovskim vlastima uz poštovanje statusne neutralnosti.

"PS SE poziva političke stranke da počnu dijalog sa predstavnicima političkih snaga u Skupštini Kosova o pitanjima od zajedničkog interesa uz uzimanje u obzir legitimnih interesa i primedbi Srbije i Rezolucije SB UN 1244 SB," navedeno je u rezoluciji.

U preporukama koje je PS SE danas usvojila ističe se da, premda podeljene po pitanju statusa, članice SE treba da budu ujedinjene u podršci većem angažovanju SE na Kosovu radi dobrobiti svih građana koji tamo žive.

Uzimajući u obzir situaciju analiziranu u izveštaju o Kosovu, koju je predstavio fon Sidov, PS SE takođe poziva Euleks, UNMIK, institucije Prištine i vladu u Beogradu da preduzmu određene korake u cilju otklanjanja problema sa kojima se suočavaju stanovnici Kosova.

PS SE poziva EU da nastavi da vodi politiku "različitog pristupa statusu ali uz jedinstvo angažovanja", obezbeđujući evropsku perspektivu Kosova u okviru pristupa Zapadnom Balkanu, kao i da ojača Euleks i njegovu ulogu na severu Kosova, istaknuto je u rezoluciji.

U rezoluciji se, takođe, apeluje na vlasti u Prištini i Beogradu da zauzmu fleksibilan pristup prema regionalnoj saradnji kako bi olakšali učešće svojih predstavnika na međunarodnim skupovima bez obzira na pitanje statusa i budu aktivni u unapređenju dijaloga i pomirenja među zajednicama na Kosovu.

Zvaničnici Srbije i Kosova, kako se navodi, treba da zauzmu pragmatičan pristup i pokušaju da reše praktične probleme kojima su izloženi kosovski Srbi i druge manjinske zajednice na Kosovu, poput izdavanja ličnih dokumenata i snabdevanja energijom.

Beograd i Priština se, takođe, pozivaju da učine napor kako bi olakšali priznavanje svojinskih prava i povraćaj imovine legitimnim vlasnicima, nastave da sarađuju po pitanju nestalih i obezbede punu saradnju sa Euleksom i Haškim tribunalom u istragama o ratnim zločinima.

Vlasti u Prištini se pozivaju da u potpunosti uzmu u obzir multietnički karakter Kosova, striktnim sprovođenjem zakona o zaštiti prava manjina i decentralizacije stvaraju uslove za bezbedan povratak i reintegraciju raseljenih i preduzimaju odlučne mere protiv diskriminacije na etničkim osnovama.

U rezoluciji PS SE nalaze se samo dve stavke koje se odnose na vlasti u Srbiji.

PS SE, naime, poziva srpske vlasti da uklone praktične prepreke za povratak raseljenih poput pristupa informacija, uključujući informacije iz katastra i prenosa dokumenata, kao i da osmisle integraciju raseljenih koji ne žele da se vrate na Kosovo.

PS SE poziva Euleks, UNMIK i kosovske institucije da pojačaju napore za uspostavljanje vladavine prava posebno, javnom osudom korupcije, donošenjem zakona i preduzimanjem konkretnih koraka za popravljanje stanja u pravosuđu, navedeno je u rezoluciji.

Takođe, pozivaju se kosovske institucije da obezbede punu saradnju da Euleksom u kontekstu istraživanja ratnih zločina i organizovanog kriminala.

U rezoluciju je uvršten i amandman kojim se podseća da je PS SE uvek izražavala nadu da će za svo stanovništvo Kosova biti garantovan i omogućen pristup Evropskom sudu za ljudska prava, iako Kosovo nije članica ove panevropske organizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju o Kosovu

Izvor: SrbijaNet.rs, 22.Jun.2010

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PS SE) u Strazburu usvojila je danas rezoluciju o Kosovu kojom se ističe statusna neutralnost te najstarije evropske organizacije prema Kosovu, ali i potreba njenog većeg angažovanja radi prevazilaženja problema u domenu vladavine prava, demokratije i poštovanja...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Evroposlanici zgroženi kršenjem ljudskih prava na Kosmetu

Izvor: Glas javnosti, 23.Jun.2010, 07:11

STRAZBUR - Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je juče u Strazburu Rezoluciju o stanju ljudskih prava na Kosovu, rekao je agenciji Beta šef delegacije Srbije pri PSSE Dragoljub Mićunović... "Rezolucija je izglasana sa 78 glasova prema dva. Svi naši amandmani su usvojeni", rekao...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.