Skupština: Da li ima para za zgradu opere, ili treba više ulagati u knjige

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Nov.2019, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Da li ima para za zgradu opere, ili treba više ulagati u knjige

U raspravi o predlogu Budžeta za 2020. godinu bilo je polemika o tome koliko novca treba izdvojiti za kulturu i da li je važnije obnavljati zgrade ili štampati knjige.

Poslanica Socijalističke partije Srbije Mirjana Dragaš pohvalila je predlog budžeta i založila se da u budućim budžetima za kulturu bude izdvojeno minimalno bar jedan procenat.

Dragaš je istakla da razvijanjem kulture vaspitavamo mlade generacije kao i da je očekivala da u predlogu budžeta bude >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mesta za izgradnju beogradske opere o kojoj se priča decenijama.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da sadašnje izdvajanje za kulturu iznosi 13,3 milijarde dinara što je 0,995 odsto ukupnog budžeta.

On je najavio i veće plate, ali i kroz druge stavke ulaganje 14 milijardi dinara u koncertnu dvoranu ili operu u Beogradu.

"Srpski radikali smatraju da izdvajanja za kulturu treba da budu i veća, ali nisam siguran da se ta sredstva racionalno koriste", rekao je predsednik stranke Vojislav Šešelj.

On je rekao da nije siguran da sad ima dovoljno novca da se ulaže u zgradu filharmonije ili opere, jer smatra da Narodno pozorište zadovoljava potrebe većeg dela Srbije.

Šešelj je dodao da ministri redom zapostavljaju izdavačku delatnost kao i da se godinama unazad ulagalo u "najgore antisrpske filmove" u kojima "ispadosmo svi kao ludaci".

Ministar Mali je odgovorio da je u toku snimanje filma o Jasenovcu a da će početi i realizacija filma "o još jednom važnom događaju u srpskoj istoriji."

Mali je najavio i da će brojne ustanove u Novom Sadu biti obnovljene kako bi grad zablistao kao Evropska prestonica kulture 2021. Godine.

Šešelj je ponovo pitao "ako je Novi Sad sledeće godine prestonica kulture, zašto ste za Maticu srpsku izdvojili 51 milion, isto kao i prošle godine? Kako to može biti prestonica kulture bez Matice srpske, bez njenih jubilarnih izdanja, monografija, sabranih dela velikih pisaca?"

Šešelj je pitao i zašto još nema inicijative da se objave sabrana dela Petera Hendkea, naročito posle dobijanja Nobelove nagrade.

"Niko se neće kulturno opismeniti odlazeći na Egzit, dajte da ulažemo u prave vrednosti, pre svega u knjige", rekao je Šešelj.

Očekuje se da će rasprava o budžetu trajati do kraja sledeće nedelje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.