Skupoština RS usvojila Informaciju o antidejtonskom delovanju Vrhovnog suda BiH

Izvor: B92, 18.Feb.2020, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupoština RS usvojila Informaciju o antidejtonskom delovanju Vrhovnog suda BiH

Poslanici Skupštine RS usvojili su na vanrednoj sednici sa 72 glasa "za" i dva "protiv" Informaciju u vezi "antidejtonskog delovanja Ustavnog suda BiH".

Usvojili su i osam zaključaka.

Vanredna sednica zakazana je zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu prema kojoj se sve poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine, izveštava RSE. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U zaključcima Skupština RS obavezuje predstavnike tog entiteta u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.Takođe, Skupština RS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH o definisanju granične linije Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Jedan od zaključaka je i da Republika Srpska - strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BIH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

"Narodna skupština RS potvđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BIH, a koji je ugovor međunarodnog karaktera", navodi se u jednom od zaključaka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Skupština RS usvojila Informaciju o antidejtskom delovanju Vrhovnog suda BiH

Izvor: Danas, 18.Feb.2020

Poslanici Skupštine Republike Srpske usvojili su večeras na vanrednoj sjednici u Banjaluci, sa 72 glasa "za" i dva "protiv", Informaciju u vezi "antidejtonskog delovanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine" i osam zaključaka.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.