Skupština RS usvojila Informaciju o antidejtonskom delovanju Vrhovnog suda BiH 1Foto: Sajt Skupstine RS (Arhiva)

Poslanici Skupštine Republike Srpske usvojili su večeras na vanrednoj sjednici u Banjaluci, sa 72 glasa „za“ i dva „protiv“, Informaciju u vezi „antidejtonskog delovanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“ i osam zaključaka.

Vanredna sjednica zakazana je zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu prema kojoj se sve poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine, izveštava RSE.

U zaključcima Skupština RS obavezuje predstavnike tog entiteta u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Takođe, Skupština RS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH o definisanju granične linije Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Jedan od zaključaka je i da Republika Srpska – strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BIH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

„Narodna skupština RS potvđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BIH, a koji je ugovor međunarodnog karaktera“, navodi se u jednom od zaključaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari