Skrivene opcije Gugl hroma koje štede bateriju i memoriju

Izvor: N1 televizija, 14.Avg.2017, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skrivene opcije Gugl hroma koje štede bateriju i memoriju

Gugl hrom (Google Chrome) najpoznatiji je svetski internet pretraživač kojeg svakog dana koriste milioni ljudi. Pouzdan je, jednostavno za upotrebu i stalno se poboljšava. Ipak, Chrome ima i mnogo korisnih (ali i manje korisnih), skrivenih opcija za koje možda ne znate, piše britanski Independent.

Koristite ih pravilno i uštedećete vreme i bateriju, ali i memoriju.

"Pinajte" tabove

Ako surfujete s velikim brojem otvorenih "tabova", možete smanjiti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << haos tako što ćete "pinovati" one za koje je najmanja verovatnoća da ćete ih zatvoriti. Pritisnite desni klik na "tab" i odaberite opcije "Pin Tab". Automatski će se smanjiti i pomeriti ulevo.

Štedite bateriju

Ako "žrtvujete" brzinu, odnosno performanse, možete produžiti rad baterije. U opciji Settings idite do sekcije System i maknite kvačicu s kućice "Continue running background apps when Google Chrome is closed". Ne preporučuje se da ovu opciju koristite stalno, ali će vam dobro doći kada vam punjač nije pri ruci.

"Surfujte brže"

Postoji "mali milion" Chrome dodataka, ali jedan od najkorisnijih je Google's Data Saver. On kompresuje stranice koje posećujete kako bi se smanjila količina prometa podataka i ubrzalo vreme učitavanja stranice.

Napravite više profila

Ako koristite više Google računa, za posao ili privatno, možete sačuvati vaše "bookmarkova" i istoriju pretrage za svaki račun posebno tako da stvorite zasebne profile.

Idite u opciju Settings -> Manage People -> Add Person.

Ovo opcija korisna je kada nekome pozajmite računar, a ne želite da ta osoba ima pristup onome što ste vi radili i koje ste sve stranice posetili.

Dodatne informacije

Kako biste videli "kolačiće" i dopuštenja za svaku stranicu koju posetite idite na simbol "View Site Information" na gornjoj, levoj ivici ekrana.

Moći ćete jednostavno da kontrolišete stvari poput "popupa" i lokacijskih opcija.

Task manager

Brzo i jednostavno možete saznati koje stranice troše najviše memorije i usporavaju pregledavanje tako da idete pod opciju More Tools i otvorite Chrome Task Manager.

Startup

Ako postoje određene stranice koje želite da se otvore odmah kada uključite vaš računar, Chrome to može učiniti za vas i otvori ih odmah kada otvorite pretraživač. Setting, Set Pages u sekciji On Startup i odaberite koje želite da se otvore.

Pretražujte Gmail direktno iz linkbara

Idite pod opciju Settings -> Manage Search Engines, skrolujte do kraja i zalepite https://mail.google.com/mail/ca/u/0/#apps/%s u box na desnoj strani.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.