Skot o presudi za ambasadu: Sad su fokus druga pitanja

Izvor: B92, 16.Nov.2017, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot o presudi za ambasadu: Sad su fokus druga pitanja

Beograd -- Govoreći o presudi za paljenje ambasade SAD, američki ambasador rekao da očekuje da će se to pitanje rešiti, ali da se sada treba fokusirati na druga pitanja.

Naime, Kajl Skot je, odgovarajući na pitanja novinara da li smatra da je presuda za paljenje ambasade SAD na mitingu "Kosovo je Srbija" blaga, rekao da se slaže sa konstatacijom novinarke koja ga je to pitala. "Vaše shvatanje presude je isto kao i moje", kazao je on.

Na pitanje da li to utiče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na buduće odnose Srbije i SAD, ali ne samo taj slučaj već i slučaj braće Bitići, Skot je rekao da su to pitanja koja ostaju otvorena i koja svakako utiču na odnose, ali da se sada treba fokusirati na druga pitanja.

"To su otvorena pitanja koja su ostala otvorena. Ali, mislim da je najvažnije sada da se fokusiramo na budućnost. Naša je obaveza da pomognemo da put Srbije ka EU ostane čvrst. I to je ono na šta smo fokusirani. Bilo bi dobro da se ta pitanja reše, tu nema sumnje, dobro i za porodice, ali i za naše bilateralne odnose, ali bi sada trebalo da se fukusiramo na ciljeve koje sada imamo sipred sebe", kazao je Skot.

On je još rekao da je od Vlade Srbije dobio odgovor da je to pitanje za pravosuđe sčim se slaže. Očekuje međutim, da taj proces nije gotov jer su pitanja štete ali i jednog ubistva ostala nerazrešena.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu osudio je pre dva dana na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu optuženih za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu. Odlukom suda trojica optuženih oslobođeni su optužbi, a kazne se neće izvršiti ukoliko osuđeni ne izvrše novo krivično delo u roku provere od dve godine.

Za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti" na po šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine uslovno su osuđeni Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas dobio pet meseci zatvora sa istim rokom provere od dve godine.

Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivično delo.

Osuđeni su proglašeni krivim jer su gađali kamenicama Ambasadu SAD sa više NN lica, razbili prozore na zgradi u koju su posle ubačene baklje, usled čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude. Oni će snositi troškove postupka, dok će troškovi oslobođenih pasti na teret budžeta.

Šteta na zgradi Ambasade SAD iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali Ambasada nije tražila odštetu.

To je druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja. I na ovu presudu tužilaštvo i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba da donese pravosnažnu odluku.

I prvom, ukinutom presudom optuženima su bile izrečene kazne od šest do 10 meseci zatvora, dok je za nekoliko optuženih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.