Skoro nijedna opština u Srbiji NIJE DOBILA NOVU VLAST, a razlog je što svi čekaju da PRESLIKAJU KOALICIJE

Izvor: Press, 18.Avg.2020, 12:03

Skoro nijedna opština u Srbiji NIJE DOBILA NOVU VLAST, a razlog je što svi čekaju da PRESLIKAJU KOALICIJE

Oko dva meseca novoizabrani odbornici opštinskih parlamenata čekali su da prvi put u novim sazivima sednu u svoje klupe, a neki od njih će na "putovanje" iz odborničkih klupa u funkcionerske fotelje morati da sačekaju još malo, bar dok se nova vlast ne formira na republičkom nivou.
Foto:blic
Veliki broj sednica opštinskih skupština održan je u prethodnih nekoliko dana, a do kraja nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << njihovo konstituisanje, kako u Beogradu, tako i u drugim lokalnim samoupravama širom Srbije, trebalo bi da bude završeno.
Odbornicima izabranim 21. juna mandat je počeo da teče u opštinama Palilula, Grocka, Zemun, Surčin, Voždovac, a u naredna dva tri dana gotovo sve beogradske opštine održaće svoje sednice. Nešto kasnije, 7. septembra, novi opštinski parlament biće formiran samo na Novom Beogradu, zbog prethodno ponovljenog brojanja glasova.

Ipak, ni na jednoj od ovih sednica dnevni red nije obuhvatao i izbor novih opštinskih rukovodstava, već se svodio samo na verifikaciiju odborničkih mandata i u pojednim opštinama izbod predsednika skupština.
A kada uzmemo u obzir činjenicu da je u gotovo svim lokalnim parlamentima, kada je u pitanju vladajuća većina, situacija potpuno jasna, odnosno da Srpska napredna stranka, izuzimajući dve beogradske i nekoliko opština u ostatku Srbije, ima apsolutnu većinu, dovoljnu da sama formira vlast, postavlja se pitanje zašto ovo ni u jednoj opštini do sada nije učinjeno?

Jedini logičan odgovor jeste da predstavnici SNS-a po opštinama čekaju kakav će biti dogovor rukovodstva njihove stranke sa ostalim akterima na političkoj sceni, pa da onda koaliciju "preslikaju" i na lokalne parlamente.
Da li će u Vladu sa SPS-om, SPAS-om Aleksandra Šapića ili će Srbija sredinom septembra dobiti neku vrstu koncentracione Vlade, kako je to nedavno najavio predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić saznaćemo uskoro.
Formiranje koncentracione Vlade on je najavio kao jedno od dva moguća rešenja, istakavši da je bliži prvoj opciji, to jest koaliciji SNS-a sa još jednom parlamentarnom strankom, ali da će još meriti.
Odbornici će, po svemu sudeći, u klupe sesti ponovo, petnaestak dana nakon konstitutivnih sednica, a tom prilikom znaće i sa kim će u koaliciju.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.