Škola u Strelcu - druga kuća svojim učenicima

Izvor: RTS, 19.Dec.2016, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola u Strelcu - druga kuća svojim učenicima

Nastavu u osmogodišnjoj školi u Strelcu, udaljenom planinskom selu kod Babušnice, pohađa samo dvadeset jedan učenik. Ova škola im je ujedno i drugi dom, jer deca imaju internatski smeštaj. Nastava je specifična i prilagođena, jer školu pohađaju i deca sa smetnjama u razvoju.
Deca iz škole u Strelcu pripremila  su program za Novu godinu, a očekuju i goste i poklone, jer su tokom godine vredno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učili i radili.

Većina učenika je iz socijalno ugroženih porodica, pa je sve, od knjiga i hrane do smeštaja, za njih besplatno. Roditelje često ne vide i po nekoliko meseci.
"Oni vole da odu kući, ali ovde imaju bolje uslove nego kod kuće. Mi smo njima nadoknada i za roditelje koji nisu sa njima", kaže učiteljica Jasmina Tasić. "Mi smo im podrška u svemu."
"Izrađujemo dodatni program i individualni obrazovni plan i na taj način, poštujući instrukcije i smernice koje nam daju stručna lica, prilagođavamo nastavu", ističe učitelj Milan Stanković. "Zadiremo u suštinu problema kod svakog učenika."
Osnovne uslove za rad i učila školi obezbeđuje Ministarstvo prosvete. Ipak, ovoj deci nedostaje još mnogo toga. Zbog toga su darodavci uvek dobrodošli.
Među njima je i kompanija Tigar koja je deci poklonila tople čizme. 
Problem u Strelcu su česte nestašice vode i neispravan system za grejanje. Ipak, školi je najpotrebnije kombi vozilo za prevoz dece i nastavnika.
rts.pirot@rts.rs 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.