Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2017, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skijalište na Oštrelju ponovo u funkciji

BOSANSKI PETROVAC - Poslije dugo godina pokrenut je rad skijališta na planini Oštrelj, koja je udaljena desetak kilometara od Bosanskog Petrovca, a u posljednjih nekoliko sedmica bilježe se i značajne posjete gostiju, posebno u danima vikenda.

Prema riječima Tahira Jaganjca, vlasnika preduzeća "Platanum", koje upravlja skijalištem, početkom januara dovedena je električna energija te je u upotrebu stavljen ski-lift, koji u sat vremena može prevesti i do osam stotina skijaša.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
"Time smo riješili najveći problem, jer smo skijaške staze obnovili i uredili tokom nekoliko proteklih godina. Imamo na raspolaganju dvije staze od kojih je dužina jedne 1.500, dok je druga dugačka 950 metara", istakao je Jaganjac.

Prema njegovim riječima, posjetioci na licu mjesta mogu iznajmiti svu potrebnu opremu za skijanje, a na raspolaganju su im instruktori skijanja i serviseri.

On ističe kako se u neposrednoj blizini nalazi restoran koji je na usluzi posjetiocima, dok im se smještajni kapaciteti nude u obližnjem Bosanskom Petrovcu.

Jaganjac ističe nadu da će potencijale ovog mjesta prepoznati općinske i kantonalne vlasti te podržati njegov razvoj.

"Moram da kažem kako u prošlosti nije bilo dovoljno podrške. Dovoljno je da vam kažem kako sam vlastita sredstva utrošio kako bi se dovela struja, dalje ne treba da vam pričam", kaže Jaganjac.

Prema riječima Nihada Šušnjara, generalnog sekretara Privredne komore USK, ovo je jedno od dva uređena skijališta na području Unsko-sanskog kantona.

"Na području planine Plješevica, nadomak Bihaća, postoji još jedno skijalište, ali to je područje kontaminirano minskim poljima iz proteklog rata i trenutno nije u funkciji", kaže Šušnjar.

Prema njegovim riječima, zimski turizam je potpuno zapostavljen u razvojnoj strategiji ove privredne grane na području USK i praktično mu nije dat nikakav značaj.

"Prirodni potencijali postoje, a o tome svjedoče posjete gostiju skijalištu na Oštrelju. Zasad se mahom radi o posjetiocima sa područja Unsko-sanskog kantona, ali sam siguran da će vremenom interesovanje biti znatno veće", istakao je Šušnjar.

On je dodao kako Oštrelj nije interesantan samo zimi, nego tokom cijele godine, budući da je riječ o pravoj vazdušnoj banji okruženoj bogatim šumama i nedirnutom prirodom. Inače, skijalište na Oštrelju, skupa s pratećim objektima, izgrađeno je 1984. godine, neposredno nakon okončanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu u cilju promocije i razvoja zimskih sportova.

Tokom proteklog rata cijeli kompleks je devastiran i u značajnoj mjeri oštećen, a njegova obnova je započela prije nekoliko godina.

Nikola Salapura, koji živi u Banjaluci, a rodom je iz Bosanskog Petrovca, rekao je da je proteklog vikenda posjetio novootvoreni ski-centar Oštrelj.

Kaže da je ponovno pokretanje ovog centra odličan potez vlasnika, s ciljem oživljavanja turizma u tom dijelu visoke Krajine.

"Bilo je za vikend zaista mnogo ljudi, što iz Petrovca, što iz okolnih opština, staze su djelimično uređene, ali ski-centar je tek počeo s radom, tako da je svakim danom sve bolje. Tu je i restoran koji nudi hranu i piće, te neizostavna bašta na otvorenom, što svemu daje drugu dimenziju", rekao je Salapura.

Izražavajući nadu da će ovaj ski-centar u ovoj i narednim godinama posjećivati sve veći broj turista, kao i da će sadržaji biti sve bogatiji.

Kako je rekao, ski-centar na Oštrelju, koji je poznat kao vazdušna banja, je velika šansa za opštinu Bosanski Petrovac, odnosno za razvoj turizma.

Žičara dužine oko 800 metara na Oštrelju otvorena je od 10 do 18 časova, a cijena ski-pasa je više nego povoljna za naše uslove i iznosi 10 KM.

Kako smo čuli od skijaša koji su posjetili Oštrelj, cijene u ugostiteljskom objektu na planini su jednake kao i u obližnjem Bosanskom Petrovcu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.