Skandal u Dubaiju: Delegacija Irana napustila samit COP28

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 23:43

Skandal u Dubaiju: Delegacija Irana napustila samit COP28

Delegacija Irana, koju predvodi ministar energetike Ali Akbar Mehrabijan, napustila je klimatski samit COP28 koji se održava u Dubaiju.

Samit je napušten u znak protesta zbog prisustva, kako navodi iranska novinska agencija Tasnim, "cionističkog režima Izraela".

Mehrabijan je putovao u Ujedinjene Arapske Emirate kao predstavnik Irana za konferenciju o klimatskim promenama.

Kako dodaje iranska agencija, prvobitno se pričalo da izraelski zvaničnici neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prisustvovati samitu u Dubaiju zbog sukoba u Gazi, ali su se predstavnici Izraela pojavili na COP28.

Odlazeći sa COP28, iranski ministar je rekao da Teheran namerava da koristi konferenciju da razgovara sa raznim predstavnicima kako da se spreče klimatske promene, ali i da govori u ime Palestinaca, nad kojima se, kako je rekao, "vrši represija".

Prethodno je iranski predsednik Ebrahim Raisi odbio da prisustvuje klimatskom samitu u Dubaiju zbog prisustva izraelskog predsednika Isaka Hercoga. Raisi je dobio poziv za samit još u junu, ali je ministar Mehrabijan predstavljao Iran umesto Raisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.