Skandal nagrizao globalnu prodaju VW grupacije za 2,2 odsto

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Dec.2015, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal nagrizao globalnu prodaju VW grupacije za 2,2 odsto

BERLIN - Posrnuli njemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) objavio je danas da je globalna prodaja svih 12 njegovih brendova u novembru pala za 2,2 odsto, jer je skandal u vezi sa "štimovanjem" nivoa izduvnih gasova pogodio tražnju za automobilima kompanije.

U saopštenju VW-a se navodi da je u novembru prodato 883.700 automobila, za 2,2 odsto manje nego u istom mjesecu lani, prenosi agencija Frans pres.

Samo je prodaja automobila marke "folksvagen", glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << brenda istoimene njemačke kompanije, u novembru smanjena za 2,4 odsto na 496.100 vozila, a pored tog brenda, VW je vlasnik i marki "porše", "audi", "škoda", SEAT i "lambordžini".

Kada se uzme u obzir 11 mjeseci ove godine, globalna prodaja svih brendova VW-a pala je za 1,7 odsto na 9,256 miliona jedinica, a samo brenda VW za 4,5 odsto na 5,336 miliona.

"Grupacija VW i njeni brendovi su trenutno suočeni sa izazovnim vremenima. Spremni smo da se nosimo sa ovim izazovom, a istovremeno smo srećni što nam naši klijenti ostaju odani", izjavio je generalni direktor VW-a, Matijas Miler.

VW je prošlog mjeseca saopštio da je falsifikovao podatke o potrošnji goriva i emisiji CO2 na oko 800.000 automobila prodatih mahom u Evropi i da na ime toga očekuje troškove od najmanje dvije milijarde evra, uključujući kompenzacije za kupce.

Kompanija je ove nedjelje saopštila da je loše procijenila koliko je novih automobila pogođeno skandalom sa manipulisanjem vrednostima izduvnih gasova, ističući da je riječ o znatno manjem broju vozila nego što je prvobitno procijenjeno.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skandal nagrizao prodaju VW za 2,2 odsto

Izvor: B92, 11.Dec.2015

Posrnuli nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) objavio je da je globalna prodaja svih 12 njegovih brendova u novembru pala za 2,2 odsto...Prodaja je pala, kažu iz kompanije, jer je skandal u vezi sa "štimovanjem" nivoa izduvnih gasova pogodio tražnju za automobilima kompanije...U saopštenju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.