Skandal na HTV: Vukovar srpski grad

Izvor: B92, 20.Mar.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal na HTV: Vukovar srpski grad

Zagreb/Beograd -- Burna polemika o rehabilitaciji Draže Mihailovića rasplamsala je strasti i na HTV, gde je srpski istoričar Jovan Pejin između ostalog rekao "Vukovar je srpski".

Burna polemika o tome da li je potrebno rehabilitovati Dragoljuba Dražu Mihailovića pretvorila se u sukobljavanje o Kraljevini Jugoslaviji, NDH, ustašama, ratnim zločinima iz Drugog svetskog rata, Slobodanu Miloševiću, a stvar je do usijanja dovela izjava da je Vukovar bio srpski grad.

Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je voditelj postavio pitanje kako bi se ljudi u Srbiji osećali da je Hrvatska odlučila da rehabilituje nekog od ustaških zločinaca iz Drugog svetskog rata, Jovan Pejin, koji je bio u beogradskom studiju, je rekao: "Pa Tuđman je to već odradio".

"Ako hoćemo da pogledamo isitni u oči, pogledajte vi sebe. Jugoslovenska vojska u otadžbini je radila svoj posao i borila se protiv okupatora", rekao je Pejin.

Zatim je Jovan Tepeš, potpredsednik HNS-a, dobacio: "I Jugoslovenska vojska se borila u Vukovaru", na šta je istoričar Pejin uzvratio: "Pa Vukovar je bio srpski grad".

Nakon ocena gostiju u zgarebačkom studiju da je istoričar Pejin izneo gomilu gluposti i laži, gost HTV-a iz beogradskog studija je uzvratio "da oni prvo mora da raskrste sa hrvatskim primitivizmom pa da se onda upuštaju u bilo kakvu ozbiljnu raspravu o Drugom svetskom ratu".

Ranije je, podsetimo, hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao da rehabilitacija Draže Mihailovića nije dobar potez, jer je on ratni zločinac iz Drugog svetskog rata.

"Znamo kakva su zla četnici činili. Ne mogu se setiti neke bitke u kojoj su se ozbiljno borili protiv okupatora, ali se mogu setiti bitaka u kojima su zajedno sa ustašama učestvovali u borbi protiv partizana. Mogu se setiti i toga da su se zajedno sa svim poraženim silama povlačili prema Austriji", rekao je Josipović.

Dragoslav Mihailovic u zatvoru (Foto: Tanjug, Arhiva)

Odluka o rehabilitaciji generala Dragoljuba Draže Mihailovića trebalo bi da bude doneta 23. marta u Višem sudu u Beogradu.

Poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava, zahtevom za rehabilitaciju zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, s akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Zahtevom za rehabilitaciju zatraženo je poništenje presude kojom je Draža Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu prethodno oduzeta sva građanska prava.

Mihailović je, dva dana po donošenju sporne presude, 17. jula 1946. godine streljan kao državni neprijatelj "broj jedan".

Državna komisija utvrdila je da je Mihailović ubijen na Adi Ciganliji, ali sumnja da su njegove kosti kasnije prenete u sekundarnu grobnicu, najverovatnije na Ratno ostrvo, kako bi se onemogućilo da ikad budu pronađene.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pejin za hrvatsku televiziju o rehabilitaciji Draže

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012

ZAGREB -..Hrvati moraju prvo da raščiste sa svojim primitivizmom, a tek onda se može razgovarati o nauci i Drugom svetskom ratu, izjavio je istoričar iz Srbije Jovan Pejin u emisiji Hrvatske televizije "In Medias Res", prenose zagrebački mediji...Ta se teza provlačila kroz čitavu emisiju u kojoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srpski istoričar isprozivao Hrvate

Izvor: Vesti-online.com, 21.Mar.2012, 05:31

Polemika o rehabilitaciji Draže Mihailovića rasplamsala je strasti u emisiji "In medias res" Hrvatske televizije, kada je srpski istoričar Jovan Pejin između ostalog rekao da je Vukovar bio srpski.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.