Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sizif, Tantal i drugi smrtnici

Ponekad zažalim što nisam, na primjer, pravnik jer bi mi neke stvari, pretpostavljam, bile jasnije nego što jesu. Recimo rehabilitacija, postupak kad se današnjom sudskom presudom poništiva ranija, bivša, i kad davna žrtva ponovo postaje nevina. Ukratko - kad država priznaje svoju grešku i, čak, pristaje da oštećenom pruži zadovoljštinu, odštetu.

Pravnici možda i mogu biti zadovoljni ukoliko je

sve zasnovano na zakonu, ako se poštuje pravni poredak, njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uzance i institucije. Profesionalci se i inače najčešće drže propisa k'o pijanac plota, dok je sam život nešto složeniji. Da nije tako, niti bi se pijan čaši primakao, niti bi pravo mrdnulo dalje od rimskoga. Uostalom, zar se ne nađe i sudija da od muke, tu i tamo, koju potegne?

Šta znači zakašnjela rehabilitacija, odocnjela satisfakcija? Može li staračka pravda ispraviti nepravdu nanijetu u mladosti? Kako se uopšte dade nadomjestiti nečiji uludo potrošen život? Može li se nadoknaditi ljubav, koje nije bilo (kad ju je trebalo biti), strah kojeg je bilo (kad ga nije trebalo biti), osjećaj napuštenosti, nesigurnost i beznađe? Jedni su odrasli po domovima bez roditelja. Drugima su ubijeni djedovi i bake, koji bi svojim unučićima nesumnjivo djetinjstvo učinili radosnijim i sretnijim. Treći su bili, kao djeca, bez razloga i bez krivice, a zbog navodnih roditeljskih grehova, izloženi uvredama i poniženjima itd., i t. sl.

Jedan je čovjek, recimo, presudom ovdašnjeg suda pre pedesetak godina bio osuđen na četvorogodišnje tamnovanje na Golom otoku, gdje mu je, opet, tamošnja UDBA samovoljno produžila robiju na dodatne 3-4 godine. Danas mu ovdašnji zakon nadoknađuje prvu polovinu kazne za koju je, biva, nadležan ovdašnji sud (organ). Kako zlosretnik, međutim, nije hrvatski građanin (nego je srpski), tamošnji zakon mu ne priznaje i ne nadoknađuje onu drugu polovicu kazne, kao da nije ni bio tamo gdje je bio. A bio je čovjek internacionalista te je kao dobrovoljac išao čak u Španiju da zaludno ratuje za stvar tamošnje republike.

Šta je, dakle, nekadašnja prema današnjoj grešci? Kako uklopiti život u tijesne kalupe? Kako ostvariti pravdu ako je Država vječna, a čemerno ljudsko biće tako prolazno i smrtno?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.