Situacija podseća na raspad Jugoslavije, Milanović spreman na svađu sa svima

Izvor: Blic, 25.Sep.2015, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Situacija podseća na raspad Jugoslavije, Milanović spreman na svađu sa svima"

Vodeći slovenački dnevni listovi u petak su se osvrnuli na sukob Beograda i Zagreba povodom stanja na srpsko-hrvatskoj granici i u kritičkom tonu prema svom istočnom susedu dali analize politike premijera Hrvatske Zorana MIlanovića.

"Zatvaranje hrvatsko-srpske granice i svojevrsni trgovinski rati zmeđu Zagreba i Beograda može da destabilizuje regiju", pišu slovenački dnevni listovi, pošto su dan ranije taj problem istakli vodeći slovenački političari i kritikovali hrvatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << premijera Zorana Milanovića.

"Sve podseća na vreme pred raspad Jugoslavije"

"Spor zbog usmeravanja velikog migrantskog talasa iz Srbije preko Hrvatske i Slovenije, a ne više preko Mađarske podseća na vreme pre raspada nekadašnje Jugoslavije, kada su se najpre dogodile trgovačke blokade među republikama, a posle su se začuli ratni bubnjevi, pa je usledio prekid svih veza", navodi mariborski dnevni list "Večer".

"Hrvatska je u predizbornoj temperaturi, pa političari različitih boja prstom ukazuju na omrznutu susednu zemlju, a preduzete mere i kontramere bile bi dečja igra kad ne bi imale teške gospodarske posledice", piše ovaj mariborski list.

Ljubljanski list "Dnevnik" navodi kako Hrvatska i Srbija "usred izbegličke krize izazivaju ekonomsku blokadu "pa se međusobno optužuju za kršenje pravila i agresivno ponašanje prema susedu, ali da je u doba izbegličke krize bilo čudno i ponašanje slovenačkog premijera Mire Cerara koji je krajem prošle nedelje "u očaju vikao da brani šengensku granicu i napadao Hrvatsku da ne obavlja svoj zadatak", makar je Hrvatska u nekoliko dana primila deset puta više izbeglica nego Slovenija i tako svojim državljanima indirektno sugerirao da su izbeglice "ofenzivna vojska".

"Milanović spreman da se posvađa sa svima"

Vodeći slovenački dnevni list, ljubljansko "Delo", u petak donosi novi komentar, drugi dan uzastopno u kome za trgovinsku blokadu granice optužuje hrvatskog premijera, stavljajući sve u kontekst skorašnjih izbora za Hrvatski sabor."

"Milanović sebi zbog izbora ne može da dopusti poraz u odmeravanju s Vučićem, a to mu je najlakše zaoštravanjem politike prema Beogradu i dokazivanjem da je levičar s jakom desnicom", navodi "Delo" i tvrdi da je hrvatski premijer "kako bi se dodvorio euroskeptičnim biračima" sada spreman "da se posvađa sa celom Evropom".

Podsetimo i slovenački zvaničnici juče su izrazili zabrinutost zbog odnosa Beogerada i Zagreba. Šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec je, navodi STA, rekao i da se "uočava da predizborno vreme u Hrvatskoj vodi ka nekim iracionalnim aktima Hrvatske".

Ministar inostranih poslova BiH osudio ponašanje Hrvatske

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je nedopustivo da se u 2015. godini zabranjuje prelazak ljudi i prevoz robe preko granice, ocenjujući ponašanje Hrvatske antievropskim i anticivilizacijskim, prenosi agencija Srna.

"Razumem da je u toku kampanja, ali da nekom ovako sumanute ideje padaju na pamet, ne mogu da razumem. Šta je sledeći potez Hrvatske - da stavi vojsku na granicu i proglasi mobilizaciju", zapitao je Crnadak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.