Situacija na Kosovu alarmantna

Izvor: Beta, 10.Jan.2011, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija na Kosovu alarmantna

BEOGRAD, 10. januara 2011. (Beta) - Izvestilac Saveta Evrope iz Monaka Žan-Šarl Gardeto ocenio je u svom izveštaju kao alarmantu situaciju na Kosovu, ukazujući posebno na ubistva i nesigurnost svedoka u sudjenjima.

"Na Kosovu ne postoji zakon o zaštiti svedoka, svedoci su ubijani i povredjivani, preti im se, i oni, jednostavno, nisu sigurni", izjavio je za list "Večernje novosti".

Njegov izveštaj će 26. januara, dan posle izveštaja izvestioca Dika Martija (o trgovini organima na Kosovu), biti na dnevnom redu zasedanja Parlamentarne skupstine SE u Strazburu.

Gardeto u izveštaju o "zaštiti svedoka, kao kamenu temeljcu za pravdu i pomirenje na Balkanu", tvrdi i da lokalni mediji često otkrivaju identitet zaštićenih svedoka, te da potencijalni svedoci, posle svega, nemaju poverenja i odbijaju da svedoče, jer će ih, u suprotnom, smatrati za izdajnike.

Gardeto je zaključio i da, bez medjunarodne zajednice, na Kosovu ne bi mogla da bude obezbedjena nikakva zaštita ugroženih svedoka i da kosovska policija za to nema potrebne kapacitete.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanija: Peticija protiv izveštaja

Izvor: B92, 10.Jan.2011

Tirana -- Građani Albanije počeli da potpisuju peticiju protiv izveštaja Dika Martija, u kome su iznete teške optužbe za trgovinu organima na Kosovu i u Albaniji...Prema izvestaju agencije ATA, potpisivanje peticije organizovano je ispred Skupštine Albanije, a "mnogi građani Tirane potpisuju taj...

Nastavak na B92...

Nezaštićeni svedoci

Izvor: RTS, 10.Jan.2011

Na Kosovu ne postoji Zakon o zaštiti svedoka i oni su ubijani i povređivani, preti im se, i oni nisu sigurni, rekao izvestilac Saveta Evrope iz Monaka Žan-Šarl Gardeto za "Večernje novosti". ..Situaciju na Kosovu, posebno kada su u pitanju ubistva i nesigurnost svedoka u sudskim procesima, je alarmantna,...

Nastavak na RTS...

Crna rupa

Izvor: Danas, 10.Jan.2011

Pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope u Strazburu 26. januara naći će se izveštaj izvestioca Žan-Šarla Gardeta o zaštiti svedoka ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji, sa posebnim osvrtom na Kosovo.

Nastavak na Danas...

Beograd nije za odlaganje pregovora

Izvor: B92, 11.Jan.2011, 11:21

Beograd -- Pregovori Beograda i Prištine čekaju da se formira kosovska vlast a izveštaj Dika Martija nema direktnog uticaja na njihov početak, kaže za B92 Oliver Ivanović... Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je gostujući u Kažiprstu B92 rekao da Beogradu ne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.