Sistematski pregled (ni)je formalnost

Izvor: RTS, 23.Nov.2013, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistematski pregled (ni)je formalnost

Najčešći uzroci smrti kod dece jesu povrede i trovanja, a kod adolescenata korišćenje psihoaktivnih supstanci. Nadležni ocenjuju da su sistematski pregledi, ipak, najbolji način da se dođe do informacija o zdravstvenom stanju dece i omladine i da bi ih zbog toga trebalo raditi svake godine.

Desetogodišnja analiza podataka Ministarstva zdravlja pokazuje da su najčešći uzroci smrti dece povrede i trovanja, a kod adolescenata korišćenje psihoaktivnih supstanci. Postavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se pitanje mogu li redovni sistematski pregledi osnovaca, srednjoškolaca i studenata na vreme da otkriju teške bolesti i spreče fatalne posledice.

Podaci o visini, težini, krvnom pritisku i pregled kičme trebalo bi da budu dovoljni pokazatelji o zdravstvenom stanju studenta. Ginekološki i zubni pregled nisu obavezni, a umesto pregleda, tu je razgovor.

Studentkinja Pravnog fakulteta Ana Adžić kaže da je obavezno da svi studenti dobiju pečat bez koga ne mogu da overe semestar.

"Nažalost, što se tiče samih pregleda nije obavezno ništa. Imamo razgovore sa specijalistima, mogućnost da vadimo krv što ne mora da se iskoristi", priča Ana.

Napominje da studenti ne dobijaju nikakve konkretne informacije i dodaje da ona posle pregleda traži odgovore na nekoj privatnoj klinici.

Pregledi dece do 18 godina zasnivaju se na radu nadležnih dispanzera, u kojima bi trebalo da prepoznaju problem i mlade upute na detaljne preglede.

Pomoćnik ministarke zdravlja Darko Laketić ocenjuje da su sistematski zdravstveni pregledi najbolji i možda jedini način da se dođe do informacije o zdravstvenom stanju dece i omladine.

"Međutim, nisu idealni i postoji dobar broj oboljenja koji se ne mogu otkriti i dokazati sistematskim zdravstvenim pregledima, ali dokazano je da su oni dobar vid prevencije", ističe Laketić.

Iako srčani problemi nisu najčešći uzrok smrti mladih, pojedini stručnjaci smatraju da EKG pregled i provera disajnih organa treba da budu deo redovnog pregleda.

Profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Duško Ilić smatra neophodnim i da "jedna banalna spirometrija" bude poseban test, bilo da se radi zbog provere disanja kod dece ili zbog provere akumulacije kiseonika u krvi.

Specijalista pedijatrije Sergej Prijić ističe da je potreban poseban oprez kod one dece i adolescenata koji imaju gubitke svesti pri naporu, kao i gubitke svesti koji nisu povezani sa nekim nelagodnim situacijama.

Nadležni podsećaju da uvođenje dodatnih pregleda u sistematski pregled podrazumeva proceduru, kao i da to mora da odobri struka. Pored toga, važno je učiti decu o značaju zdravlja. U tome, pored roditelja, bitnu ulogu imaju školski psiholozi.

Školski psiholog Milja Krivokuća govori o situaciji u kojoj su učenici odbijali da se vakcinišu i objašnjava da su tu u pitanju bili različiti strahovi.

"U saradnji sa roditeljima se radi na prevenciji toga, odnosno na stvaranju nekih uslova da se taj učenik vakciniše", kaže Krivokuća.

Za otkrivanje teških oboljenja bitno je rano otkrivanje, pa bi rešenje, donekle, bilo da se redovni sistematski pregledi obavljaju svake školske godine, a ne svake druge godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.