Širi se bolest: Uskoro se očekuje vrhunac

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 12:01

Širi se bolest: Uskoro se očekuje vrhunac

Iako niko ko planira praznična druženja ili putovanja ne želi da čuje loše vesti, činjenice ukazuju na porast broja zaraženih novom varijantom kovida 19 - JN.1.

To zabrinjava stručnjake, prenosi portal "Medscape".

Dobra vest je da nedavna istraživanja pokazuju da ažurirana vakcina protiv kovida 19 za sezonu 2023-2024. takođe radi protiv najnovije varijante.

"U Americi je talas nove podvarijante omikrona – JN.1 već počeo, ali bi se mogao ublažiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << buster vakcinom i drugim merama koje poznajemo ranije", rekao je dr Erik Topol, profesor i glavni urednik "Medscape".

Ali problem je u tome što je vrlo malo ljudi do sada vakcinisano, na primer, manje od 16 odsto odraslih u Sjedinjenim Državama. Zato infektiologi i epidemiolozi smatraju da je vreme da CDC raspiše javni poziv za vakcinaciju ažuriranom vakcinom pre nego što bude kasno, odnosno dok antitela još mogu da 'prorade' pre početka prazničnih okupljanja.

"Ovde je već počeo talas podvarijante JN.1, ali bi se mogao ublažiti buster dozom vakcine i ranije poznatim merama za sprečavanje širenja virusa", ​​rekao je dr Erik Topol, profesor i urednik "Medscape"-a, VebMD-ove sestrinske veb stranice. U međuvremenu raste broj zaraženih i obolelih.

Prema podacima CDC-a, skoro 10.000 pacijenata je hospitalizovano zbog kovida u SAD u sedmici koja je završena 25. novembra i ističe da je to povećanje od 10 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Ko je ko u porodičnom stablu? JN.1, podvarijanta omikrona, prvi put je otkrivena u SAD u septembru.

Tada ga je Svetska zdravstvena organizacija nazvala "potomkom" omikronske podvarijante BA.2.86. Kada je varijanta BA.2.86, poznata i kao Pirola, prvi put identifikovana u avgustu, izgledalo je da se značajno razlikuje od drugih varijanti, rekao je CDC tada, izazivajući zabrinutost da bi ova podvarijanta mogla biti zaraznija od prethodnih, čak i za ljude koji su imunitet stekli vakcinacijom ili prethodnim infekcijama.

Pirola je zabrinula stručnjake jer ima 34 mutacije više od varijante BA.2. dr. Radžendram Rajnarajanan, pomoćnik dekana za istraživanje i vanredni profesor na njujorškom institutu za tehnologiju Univerziteta Arkanzas, koji ažurira bazu podataka o varijantama i podvarijantama covid-19, slikovito je rekao da je "JN.1 zapravo Pirolino potomstvo" i dodao da varijanta BA .2.86 i njeni potomci zabrinjavaju naučnike zbog mutacija.

Prema podacima CDC-a od 27. novembra, predviđa se da će BA.2.86 činiti 5 do 15 procenata cirkulišućih varijanti u Sjedinjenim Državama.

"Očekivani rizik ove varijante, uključujući njen izdanak JN.1, po javno zdravlje je nizak", objavila je agencija.

dr. Rajnaraianan je rekao da se trenutno JN.1 češće prijavljuje u Evropi, ali takođe treba uzeti u obzir da neke zemlje ažuriraju podatke bolje od drugih.

On smatra da se ova podvarijanta do sada "verovatno proširila na sve zemlje čije zdravstvene vlasti prate širenje kovida", zbog mutacija u proteinu spike koje mu olakšavaju vezivanje i zarazu, rekao je dr Topol.

Efikasnost vakcine protiv podvarijante JN.1, drugih novih varijanti

Nova monovalentna vakcina KSBB.1.5 štiti od omikronske podvarijante - KSBB.1.5 (poznate i pod nadimkom 'kraken'), ali i od JN.1 podvarijante i drugih virusa koji se postepeno pojavljuju, izvestio je tim istraživača 26. novembra u studija objavljena na stranici bioRkiv, koja još nije recenzirana.

Naučnici kažu da je ažurirana vakcina, koja je korišćena za inokulaciju neinficiranih ljudi, povećala antitela za oko 27 puta protiv KSBB.1.5 i za oko 13 do 27 puta protiv JN.1 i drugih novih virusa.

"Iako će čak i primarne doze vakcine protiv covid-a verovatno pomoći da se zaštitite od infekcije novom podvarijantom JN.1, ako dobijete i KSBB.1.5 pojačivač, to će vas još efikasnije zaštititi od nove podvarijante", rekao je dr. Rajnaraianan.

U novembru je CDC objavio prve detaljne procene koliko je stanovništva vakcinisano.

Do 18. novembra manje od 16 odsto odraslih u SAD je vakcinisano, a oko 15 odsto je reklo da namerava da primi dodatnu dozu.

Kod dece je taj procenat još manji. Samo 6,3 odsto dece primilo je novu vakcinu, a 19 odsto roditelja je reklo da planira da vakciniše svoje potomstvo u sezoni 2023-2024.

Dok pojedini stručnjaci kažu da se vrhunac zaraze podvarijantom JN.1 očekuje u narednim nedeljama, dr Topol smatra da je nemoguće predvideti kako će se tačno JN.1 širiti.

"U svakom slučaju, neće biti ponavljanja novembra 2021. godine", kada se omikron prvi put pojavio, rekao je njegov kolega dr Rajnarajanan.

Zatim, za samo četiri nedelje, otkako je Svetska zdravstvena organizacija proglasila omikron zabrinjavajućom varijantom, virus se proširio svetom. dr. Rajnarajanan predlaže sledeće mere koje mogu sprečiti širenje virusa:

1. Vakcinišite se ažuriranom vakcinom. Ohrabrite imunokompromitovane i starije članove porodice i prijatelje da to učine.

2. Ako planirate da se za vreme praznika družite sa prijateljima u zatvorenom prostoru, provetrite sobe što je češće moguće.

3. Nosite masku na aerodromima, avionima i drugim sredstvima javnog prevoza, to će pomoći vama i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.