Sindikati: Strategija je spisak lepih želja

Izvor: RTS, 10.Apr.2012, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: Strategija je "spisak lepih želja"

Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine "spisak je lepih želja", futuristički projekat koji ne uvažava realnost slabog društvenog i ekonomskog razvoja, tvrde sindikati prosvete.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović ocenio je da je predlog strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine "spisak lepih želja" za čiju realizaciju neće biti dovoljno sredstava.

Za realizaciju strategije predviđa se izdvajanje od šest odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bruto nacionalnog proizvoda, što je, prema tvrdnji Pavlovića "magična cifra", s obzirom na, kako kaže, crne prognoze privrednog rasta.

Takođe, dokument, koji je trenutno na javnoj raspravi, izrađen je bez ikakvog učešća članova sindikata iz oblasti obrazovanja, što je nedopustivo, rekao je Pavlović.

Kako tvrdi, u strategiji se nastavnici tretiraju samo kao izvršioci posla, koji treba da budu obučeni, kvalitetni, odgovorni, a nigde se ne govori o platama i mogućnosti da se napredak u karijeri nekome i finansijski isplati.

"Kada su autori Strategije sve lepo predvideli, zašto nisu predvideli i evropske plate do 2020. godine", upitao je Pavlović na konferenciji za novinare.

Strategija predviđa reizbor nastavnika u osnovnim i srednjim školama, što, kako tvrdi, nigde u Evropi ne postoji.

Veliki problem je i predviđeno finansiranje obrazovanja po učeniku, koje će, ukoliko zaživi, dovesti do katastrofalnih posledica, otpuštanja nastavnika i nejednakih plata za isti rad, rekao je Pavlović i naveo da će se Sindikat obrazovanja tome oštro suprotstaviti.

Predsednik Sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović ukazao je na nelogičnosti u strategiji koje se tiču visokog obrazovanja.

"Strategija je neizvodljiva, jer nema očekivane privredne aktivnosti", smatra Živanović, navodeći da plan od 30 odsto visokoobrazovanog stanovništva nije realan jer to, kako kaže, nismo mogli da ostvarimo ni za prethodnih 50 godina.

Čelnici sindikata postavljaju i pitanje zašto bi jedna vlada na kraju mandata na brzinu usvajala ovakav dokument koji sigurno neće biti realizovan, smatrajući da je sve "deo predizborne kampanje i marketinški trik".

Javna rasprava o strategiji obrazovanja počela je 3. aprila u Vranju, a biće završena u Subotici 18. aprila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.