Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2012, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Strategija obrazovanja spisak lepih želja

BEOGRAD -

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović ocenio je danas da je predlog strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine spisak lepih želja, za čiju realizaciju neće biti dovoljno sredstava.

Predlog da se izdvajanje za obrazovanje sa sadašnjih 4,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) poveća na šest procenata je dobar, ali u ovom trenutku teško izvodljiv, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procene rasta BDP-a u ovoj godini korigovane su sa 1,5 odsto na 0,5 odsto, ali je pitanje da li će tog rasta uopšte biti.

Pavlović je najavio da će njegov sindikat Nacionalnom prosvetnom savetu uputiti i predloge za izmenu Strategije o kojoj traje javna rasprava, a da će jedan od predlog biti da ulaganje u obrazovanje poraste na 5,3 odsto.

On je rekao i da je predlog da sve škole rade u jednoj smeni dobar, ali takođe teško ostvarljiv, pošto trenutno 10 odsto škola u Srbiji radi samo u jednoj u smeni, a ima i onih u kojima se nastava održava u tri smene.

Pavlović smatra da je nerealan i cilj Strategije da do 2020. godine 50 odsto đaka upisuje gimnazije, s obzirom na to da u Srbiji trenutno ima 530 srednjih škola od čega 115 gimnazija.

Kako je rekao, takve dokumente ne treba da donosi vlada u odlasku, već neka buduća vlada koja će i pružiti garancije za njenu realizaciju.

"Imam i ja strategiju da upoznam Anđelinu Žoli, ali ne znam kako da dođem do nje", kazao je Pavlović.

On je rekao da su nastavnici kolateralna šteta u strategiji, pošto se od njih očekuje samo da rade i usavršavaju se, a ne pominje se povećanje zarada.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Branislav Živanović smatra da srpska privreda neće moći da apsorbuje predviđeni porast visokoobrazovanog kadra u Srbiji, pa će zbog toga mladi obrazovani ljudi češće napuštati Srbiju.

"Stvaraćemo kadar za izvoz, pošto ekonomski parametri i razvoj privrede nisu uzeti u obzir", rekao je Živanović.

On je podsetio da strategija predviđa veće upisne kvota na tehničkim i matematičkim fakultetima i upitao na koji način će studenti biti stimulisani da u većem broju upisuju te fakultete.

Javna rasprava o strategiji obrazovanja počela je 3. aprila u Vranju, a biće završena u Subotici 18. aprila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sindikat: Strategija obrazovanja spisak lepih želja

Izvor: EMportal, 10.Apr.2012

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović ocenio da je predlog strategije razvoja obrazovanja do 2020. spisak lepih želja, a za čiju realizaciju neće biti dovoljno sredstava.

Nastavak na EMportal...

Sindikati: Strategija je "spisak lepih želja"

Izvor: RTS, 10.Apr.2012

Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine "spisak je lepih želja", futuristički projekat koji ne uvažava realnost slabog društvenog i ekonomskog razvoja, tvrde sindikati prosvete...Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović ocenio je da je predlog strategije razvoja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.