Sindikat traži dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora

Izvor: B92, 05.Apr.2019, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat traži dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora

Zagreb -- Sindikat državnih i lokalnih službenika traži od predsednika hrvatskog Sabora da službenicima saborske straže dodeli "dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora".

Iz Sindikata tvrde da su, tokom sednica na kojima učestvuje saborski zastupnik Ivan Pernar, službenici saborske straže izloženi "posebnim uslovima rada u vidu podizanja, nošenja i spuštanja tereta s nepredvidljivom autonomnom voljom".

Sindikat u saopštenju ističe da su, u skladu sa Pravilnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o zaštiti na radu pri ručnom prenošenju tereta, primereni uslovi pri prenošenju tereta ako je držanje tela pri prenošenju ergonomski primereno, prostor za kretanje i hodanje dovoljno velik, tlo ravno i da teret ima "primereno hvatište"

Napominju da je pri iznošenju Pernara iz Sabora to nemoguće osigurati, budući da se prvo mora dohvatiti iz saborske klupe, u skučenom i stepenastom prostoru, pri čemu saborski stražari telo "drže u položaju dubokog pretklona u kojem postoji opasnost od oštećenja leđa".

"Budući da poslodavac zbog konfiguracije sabornice ne može ručno prenošenje tereta (Pernara) da zameni primerenom radnom napravom, pomagalima i primerenim mehaničkim pomagalima, jedino rešenje za saborske stražare koji učestalo iznose Pernara iz Sabora je priznavanje dodataka na posebne uslove rada u vidu dodatka za iznošenje Pernara iz Sabora, uz napomenu da bi dodatak trebalo postotno povećati u slučaju učestalog iznošenja nekog korpulentnijeg saborskog zastupnika, poput npr. Mire Bulja", zaključuje u saopštenju Sindikat državnih i lokalnih službenika i nameštenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.