Sindikat traži dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora

Sindikat državnih i lokalnih službenika traži od predsednika hrvatskog Sabora da službenicima saborske straže dodeli "dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora".

Izvor: B92

Petak, 05.04.2019.

13:50

Sindikat traži dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora
Foto: Screenshot

Iz Sindikata tvrde da su, tokom sednica na kojima učestvuje saborski zastupnik Ivan Pernar, službenici saborske straže izloženi "posebnim uslovima rada u vidu podizanja, nošenja i spuštanja tereta s nepredvidljivom autonomnom voljom".

Sindikat u saopštenju ističe da su, u skladu sa Pravilnikom o zaštiti na radu pri ručnom prenošenju tereta, primereni uslovi pri prenošenju tereta ako je držanje tela pri prenošenju ergonomski primereno, prostor za kretanje i hodanje dovoljno velik, tlo ravno i da teret ima "primereno hvatište"

Napominju da je pri iznošenju Pernara iz Sabora to nemoguće osigurati, budući da se prvo mora dohvatiti iz saborske klupe, u skučenom i stepenastom prostoru, pri čemu saborski stražari telo "drže u položaju dubokog pretklona u kojem postoji opasnost od oštećenja leđa".

"Budući da poslodavac zbog konfiguracije sabornice ne može ručno prenošenje tereta (Pernara) da zameni primerenom radnom napravom, pomagalima i primerenim mehaničkim pomagalima, jedino rešenje za saborske stražare koji učestalo iznose Pernara iz Sabora je priznavanje dodataka na posebne uslove rada u vidu dodatka za iznošenje Pernara iz Sabora, uz napomenu da bi dodatak trebalo postotno povećati u slučaju učestalog iznošenja nekog korpulentnijeg saborskog zastupnika, poput npr. Mire Bulja", zaključuje u saopštenju Sindikat državnih i lokalnih službenika i nameštenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: