Sindikalni front protiv Radulovića

Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikalni front protiv Radulovića

Sindikalci u pismu premijeru Dačiću zatražili smenu ministra privrede. – U Ministarstvu kažu da nastavljaju započet posao

Saša Radulović, ministar privrede, još nije stigao ni da urami priznanje za reformatora godine, koje je nedavno dobio, a premijeru Ivici Dačiću već su upućeni zahtevi za njegovu smenu.

Mere koje predlaže, naročito iz novog zakona o radu, razbesnele su sindikalne vođe koji su juče odlučili da ne pregovaraju sa Radulovićem. Kako navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, smena se traži zbog „pogubne ekonomske politike koju vodi, a kojom se uništavaju preostala preduzeća u Srbiji, kao i zbog ignorisanja interesa zaposlenih”.

– Smenu tražimo i zbog potcenjivanja i ignorisanja socijalnog dijaloga i zbog načina odbrane pogubnog teksta bez argumenata, improvizacijama i frazama – navodi Orbović.

Raduloviću se zamera i to što se, kako kaže Orbović, meša u rad drugih ministarstava u Vladi Srbije, pre svega Ministarstva rada koje je predlagač zakona o radu, kao i to što se previše bavi ličnim kartama državnih firmi.

I drugi reprezentativni sindikat, Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost” i njegov lider Branislav Čanak, pridružio se juče pozivima za smenu Radulovića. Razlozi su isti.

Čelnici Vlade Srbije se, za sada, ne izjašnjavaju javno o ovim zahtevima. Upućeni kažu da je Vučiću i Dačiću zapravo potreban neko poput Radulovića ko bi sprovodio nepopularne reforme i povlačio poteze koji odnose političke poene, budući da je Radulović nestranački ministar. Sa druge strane, treba reći i da su partneri iz Vlade Srbije i direktno i indirektno proteklih nedelja uputili kritike Raduloviću. Tako je Vučić nedavno izjavio da pri donošenju zakona o radu treba saslušati i drugu stranu i postići što širi konsenzus. Slično javno govori i Milan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a.

Za to vreme, juče su iz Ministarstva privrede poručili da nastavljaju sa poslom koji su započeli.

– Neodgovorni su navodi da vodim ekonomsku politiku koja je pogubna i koja će uništiti ono što je preostalo od preduzeća. Da bi naša privreda opstala moramo da sprovedemo reforme. One znače uvođenje reda u javnim preduzećima, a naravno da to smeta neodgovornim direktorima i sindikalcima – naveo je Radulović za „Politiku”.

Ministar je ponovo negirao sve ono što sindikati mesecima tvrde kada je o Zakonu o radu reč, odnosno da će izmenama ovog propisa doći do masovnog otpuštanja i smanjivanja plata.

– Upravo suprotno, jer je donošenje novog zakona o radu važno za ozdravljenje naše privrede – smatra on.

Štaviše, ministar Radulović namerava da nastavi sadašnjim kursom i ne daje naznake da namerava da posustane. Osim Zakona o radu, najavljuje i usvajanje još tri zakona – o stečaju, privatizaciji i planiranju i izgradnji – a krajnji cilj ostaje smanjivanje nameta na rad, što je jedna o mera koju je Radulović smatrao izuzetno važnom i pre nego što je postao ministar privrede.

– Od smanjivanja nameta na rad nismo odustali i to je ključna mera za olakšavanje poslovanja i privredni rast – navodi ministar Radulović.

I dok niko ne može da potvrdi da li je Radulovićev opstanak u Nemanjinoj 11 ugrožen, kako je za „Politiku” rekao jedan član Vlade Srbije, možda su od toga ugroženije njegove reforme.

– Ukoliko se zaista bude išlo na republičke izbore, pitanje je koliko će vladajućoj koaliciji odgovarati da baš neposredno pre toga donese veoma nepopularan zakon o radu – kaže naš sagovornik.

Stefan Despotović

----------------------------------------------

Radulović najavio ostavku ako skupština ne usvoji zakone

Novi Sad – Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da će, ukoliko Skupština Srbije ne usvoji Zakon o radu i prateći paket zakona, podneti ostavku na ministarsku funkciju. „Da ne mislim da reforme mogu da prođu ne bih bio na mestu na kojem se sada nalazim. Tu sam zato što mislim da zakoni mogu proći, u protivnom više neću biti ministar i podneću ostavku”, rekao je Radulović za Radio-televiziju Vojvodine.

On je kazao da je njegova namera da se spreči ponavljanje slučaja kakav je onaj u Vršačkim vinogradima i dodao da je to izvodljivo samo ako sistem funkcioniše. „To je moguće jedino ako se naprave strukturne promene. Da li ima političke volje za to videćemo onog trenutka kada budemo znali da li će zakoni biti usvojen”, naveo je Radulović.

On je dodao da očekuje da će zakoni biti usvojeni, a ako se to ne desi, biće to znak da ne postoji dobra volja da se sprovedu reforme u Srbiji.

Beta

----------------------------------------------

Visoka podrška građana

Saša Radulović, ministar privrede, bio je u centru medijske pažnje u drugoj polovini prethodne godine zbog reformi koje je najavljivao i koje bi trebalo korenito da izmene privredni ambijent u našoj zemlji. U toj nameri podržavali su ga građani, veći deo privrednika, ali kod sindikalaca nije naišao na aplauze. Češće su mu horski zviždali.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja Američkog međunarodnog republikanskog instituta (IRI), sprovedenog polovinom decembra, 41,4 odsto ispitanika smatra da on svoj posao radi dobro, dok 23 procenta nije zadovoljno.

U skladu sa tim, dve trećine anketiranih podržava izmene Zakona o radu, po kojima bi zapošljavanje, ali i otpuštanje radnika bilo olakšano, čime bi se, po mišljenju Ministarstva privrede, konačno stvorili uslovi za istinski dogovor između poslodavaca i radnika. Sa druge strane, 36 odsto ispitanika se ne slaže sa ovim predlogom zakona.

Da bi izašla iz krize i daljeg ekonomskog propadanja, 58 odsto ispitanika smatra da je za Srbiju neophodno da prođe sveobuhvatne i korenite ekonomske reforme koje bi neretko mogle da budu bolne. Kada je reč o subvencijama javnim i državnim ili društvenim preduzećima, 70 procenata anketiranih podržava predlog Ministarstva privrede o njihovom ukidanju, uz obrazloženje da je u protekloj deceniji na ta preduzeća potrošeno oko pet milijardi evra, bez ikakvog napretka.

Tri četvrtine ispitanika izjasnilo se za smanjenje poreza i doprinosa na lični dohodak za svakog zaposlenog, što je, takođe, još jedan od predloga Ministarstva privrede. Taj podatak je potvrda da se anketirani slažu da su ti nameti veliki i da aktuelni sistem gura preduzetnike u sivu ekonomiju.

Na pitanje da li bi u sledećem sastavu vlade voleli da vidite Sašu Radulovića kao ministra privrede, polovina anketiranih (54 odsto) odgovorila je potvrdno, dok 19 procenata nema stav o tome.

Anketirani građani su u najvećem procentu istakli da su najviše zadovoljni Radulovićevom namerom da zavede red u državnim agencijama i nenamenskom trošenju budžetskih sredstava (45 odsto), potom zato što se ne plaši da govori istinu (41), odlučan je da sprovede reforme i reši probleme sa kojima do sada niko nije bio spreman da se suoči (32), ima dobru strategiju za oporavak srpske privrede (25 odsto).

U sličnoj anketi koju je Unija poslodavaca sprovela među privrednicima istog meseca 81,8 odsto njih je pohvalilo rad ministra privrede. Ljudi iz sveta biznisa u velikom procentu podržavaju izmene Zakona o radu, ukidanje podsticaja stranim investitorima, ukidanje subvencija javnim i državnim preduzećima, a stopostotno podržavaju meru ministra Radulovića za smanjenje poreza i doprinosa na lični dohodak svakog zaposlenog.

U skladu sa tim Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) proglasila ga je za reformatora 2013. godine (u kategoriji „ministar”) jer je najviše doprineo popravljanju poslovnog ambijenta u Srbiji. Prema njihovoj oceni zaslužan je za pokretanje inicijative za izmenu četiri sistemska zakona, a napravio je i veliki pomak u povećanju transparentnosti trošenja sredstava poreskih obveznika.

M. U. A.

objavljeno: 17.01.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Radulović: Neću biti ministar ako zakoni ne prođu

Izvor: Studio B, 16.Jan.2014

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da, ukoliko Skupština Srbije ne usvoji Zakon o radu i prateći paket zakona, on više neće biti ministar. .."Da ne mislim da reforme mogu da prođu ne bih bio na mestu na kom se sada nalazim. Tu sam zato što mislim da zakoni mogu proći, u protivnom više...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.