Simpozijum o bolestima zavisnosti u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2019, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simpozijum o bolestima zavisnosti u Vršcu

U Vršcu se održava 35. simpozijum o bolestima zavisnosti sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije. Domaćin skupa je Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Dr Slavoljub Bakalović Vršac, a podršku pružaju i Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije, Srpsko lekarsko društvo – Sekcija bolesti zavisnosti, i Komora socijalne zaštite Srbije.

Pravi podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nažalost ne postoje, ali iskustva ustanova koje se bore da bolestima zavisnosti su zabrinjavajuća. Kapaciteti Odeljenja za lečenje zavisnosti od alkohola i droga u vršačkoj psihijatrijskoj bolnici konstantno su popunjeni, a potrebe su još i veće, jer je broj zavisnika u porastu.

"Od droga je konstantno u porastu, ali sve je više zavisnika od alkohola, pre svega kod mlađe populacije. Mi danas često viđamo decu koja dolaze u akutnom napitom stanju, ali i kada govorimo o u same zavisnosti, ona se javlja u sve mlađem životnom dobu", navela je direktorka SBPB Dr Slavoljub Bakalović, dr Tatjana Voskresenski.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim gradovima. Stoga će, tokom tri dana, brojni stručnjaci iz naše zemlje i regiona, u Vršcu razmenjivati iskustva, nova saznanja i ideje za prevenciju i lečenje bolesti zavisnosti. Istaknuta je i potreba bliže saradnje između sistema zdravstvene i sistema socijalne zaštite.

"Upravo ovaj skup način je da pokažemo našu zajedničku saradnju, a Vršac je jedna od lokalnih samouprava u kojima je ta saradnja naglašena, s obzirom na to da postoje brojne usluge, tako da zaista mislimo da će se odavde otići sa jačom porukom i primerima dobre prakse – kako to funkcioniše u lokalnim samoupravama gde postoji sve ili gde postoji mnogo više nego u drugim", istakla je direktorka Komore socijalne zaštite Srbije Sandra Perić.

Osim pomenutih Odeljenja za lečenje zavisnosti u specijalnoj bolnici, Vršac ima i Centar za mentalno zdravlje, Savetovalište, timove koji rade sa decom i omladinom.

"Nadam se da ćemo i ovim simpozijumom postići određene rezultate u borbi protiv bolesti zavisnosti, koja je veoma važna za dalji razvoj našeg društva, a mi kao lokalna samouprava i dalje ćemo im pružati podršku na tom polju, posebno kada je u pitanju prevencija", poručila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Nakon dvodnevnog simpozijuma, u Vršcu će biti održana i 37. Skupština zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.