Sila udarila na silu: Otvorena pretnja Americi?

Izvor: B92, 08.Jun.2023, 23:42

Sila "udarila" na silu: Otvorena pretnja Americi?

Kina je zaključila tajni sporazum sa Kubom o postavljanju prislušnog objekta na oko 160 kilometara od Floride, piše danas Volstrit džornal (VSJ).

To bi, kako navodi list, omogućilo Pekingu da prikuplja elektronske komunikacije iz jugoistočnih američkih država u kojima se nalaze brojne američke vojne baze, a omogućilo bi i praćenje pomorskog saobraćaja.

Centralna komanda SAD ima sedište u Tampi na Floridi. Najveća američka vojna baza Fort Liberti nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u Severnoj Karolini.

Dve zemlje su postigle načelni dogovor i Kina bi Kubi platila nekoliko milijardi dolara za lokaciju špijunskog objekta“, prenosi VSJ.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da ne može da komentariše članak VSJ, ali da su svesni napora Kine da investira u infrastrukturu širom sveta u vojne svrhe, "uključujući i ovu hemisferu”.

Ambasade Kine i Kube u Vašingtonu za sada se ne oglašavaju. Prema VSJ, najnoviji razvoj događaja izazvao je uzbunu u Bajdenskoj administraciji.

"Pretnja Americi sa Kube nije samo stvarna, već je i gora od toga", napisao je senator Marko Rubio na Tviteru.

Ova novčana injekcija Kubi bi došla kao naručena s obzirom na posrnulu ekonomiju, nestašicu goriva, pad poljoprivredne proizvodnje i nastavak krize u proizvodnom sektoru, faktore koji stvaraju veliko nezadovoljstvo među stanovnicima ove ostrvske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.