Izvor: RTS, 16.Maj.2022, 16:44

Sijarto: Nećemo glasati za predlog koji je suprotan interesima Mađarske

Nikada nećemo dopustiti da mađarski narod plati cenu ovog rata, izjavio je mađarskim medijima u Briselu ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.
Peter Sijarto podsetio je da je Mađarska podržala pet paketa sankcija Rusiji i, kako je rekao na insistiranje Poljske, uvela i sankcije na ugalj.

"Jasno smo svima stavili do znanja da postoji crvena linija koja se odnosi na transport i snabdevanje naftom i gasom. Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << komisija je, ipak, dala predlog koji je u suprotnosti sa mađarskim interesima, koji bi proizveo ogromne probleme mađarskoj privredi i nove ekološke probleme", naglasio je Sijarto.
Rekao je da bi rekonstrukcija mađarskih rafinerija koštala oko 550 miliona evra, a da postoji i problem sa alternativnim putem snabdevanja, preko Jadranskog naftovoda.
"Kapacitet Jadranskog naftovoda nije dovoljan za dodatno snabdevanje, pa bi bilo potrebno i tamo uložiti još 200 miliona evra, a nemamo nikakve garancije da će se to proširenje i desiti. Nakon svega, gorivo u Mađarskoj bi poskupelo 55 do 60 odsto i veliki broj proizvoda bi drastično poskupeo", rekao je mađarski ministar u Briselu.
Sijarto tvrdi da je Evropska komisija svojim predlogom šestog paketa sankcija napravila problem, te da im je onda i obaveza da daju neko rešenje. 
"Tu mislim na garancije za investicije u rekonstrukciju mađarskih rafinerija, nove transportne puteve i kompenzaciju za povećanje cena u Mađarskoj", navodi Sijarto.
Ponovio je mađarski predlog da se naftovodi izuzmu iz šestog paketa sankcija Rusiji, odnosno da se naftni embargo odnosi samo na transport morskim putem. 
"To je najjednostavnije rešenje koje će zadovoljiti Brisel i neće ugroziti zemlje koje naftu dobijaju preko naftovoda. To sam ponovio Borelju, da Mađarska samo tako može da se složi sa šestim paketom sankcija Rusiji. Tako stojimo danas u Briselu, u ponedeljak popodne, pa ćemo videti šta će biti dalje", rekao je Sijarto.
Dodao je da neće biti napretka u razgovorima ukoliko se ne uvaže interesi Mađarske.
"Mi koji odgovaramo mađarskom narodu, ne možemo da prihvatimo predlog koji će ugroziti građane i privredu Mađarske", naglasio je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.