Sigurni ste da želite da koronavirus proverava kakav vam je imunitet?

Izvor: RTS, 22.Mar.2020, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurni ste da želite da koronavirus proverava kakav vam je imunitet?

Koronavirus ubija ljude širom sveta već nedeljama. Mladi ste, zdravi i mislite da niste u opasnosti. Ipak, da li ste 100 posto sigurni da želite da dopustite potpuno nepoznatom virusu da proveri da li je sa vašim imunim sistemom baš sve u najboljem redu?
Virus koji je u decembru napao ceo svet i nastavlja da to čini i dok ja kucam i dok vi čitate ove redove, ne haje za razlike među ljudima. „Dopadaju“ >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mu se sve boje kože, nacije, sva seksualna opredeljenja i baš ga briga gde ste letovali i zimovali, koliko imate automobila i kuća.

Statistika, makar ona koja je dostupna u ovom momentu, kaže da je među preminulima najviše onih koji su bili u rizičnim grupama – stariji od 65 godina, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, dijabetesom, rakom. Međutim, među žrtvama novog koronavirusa ima i lekara, medicinskih sestara, tehničara, ljudi srednjih godina, pa i mladih.
Da, dobro ste pročitali, mladih. Ako ne verujete meni, pogledajte šta kaže italijanska medicinska sestra koja već danima „iz prvog reda“ vidi koliko je koronavirus moćan i neumoljiv.   
Iako brojni stručnjaci od početka epidemije u Kini proučavaju virus SARS-CoV-2, kao i njegove mehanizme dejstva na domaćina i pokušavaju da razviju vakcinu koja bi nas spasila od bolesti Kovid-19, istina je da još ne znamo mnogo jer u pitanju je virus koji se tek pojavio. 
A virusi, bilo stari ili novi, veoma su gadan protivnik. Setimo se koliko smo u stvari nemoćni protiv HIV-a, raznih virusnih hepatitisa, HPV-a (humanog papiloma virusa), pa i „najobičnijeg“ virusa gripa, koji nas vreba svake godine. A sa svima njima smo se upoznali poodavno. Koliko li smo samo nemoćni pred ovim potpuno novim?
Verujete da ste mladi i zdravi, ali ne bi bilo dobro da vas baš sada telo ili vaš odbrambeni sistem iznenade nekom pukotinom za koju niste ni znali da je bila tu godinama. 
Zato sam sigurna da ne treba da izigravate Ramba i pozivate virus da vas udari posred grudi. Nije ovo holivudski blokbaster, u kojem ste vi glavni tabadžija poput Brusa Vilisa, Danijela Krejga ili Dvejna Džonsona. Oni uvek ostanu živi. Tako je po scenariju.
Nažalost, scenario za ovu napetu dramu u koju je upala cela planeta piše novi koronavirus. Ali da on ne bi bio jedini scenarista i da se naša stvarnost ne bi pretvorila u horor film u kojem padamo pokošeni poput statista u filmskim spektaklima, ostanite kod kuće.
To što smo preživeli sankcije, bombardovanje i druga iskušenja proteklih decenija nije „dokaz“ da ćemo i ovo preživeti i nije nam stvorilo nikakav imunitet prema virusu koji nas vreba praktično na svakom koraku.
Naprotiv, život pod stalnim stresom i u zagađenom okruženju oslabio je naš imunitet koji nam je najvažnija karika u lancu odbrane ako se desi da budemo zaraženi.
Ostanite u svojim stanovima i kućama, jer je to jedini način da zaustavimo širenje virusa protiv kojeg nemamo čime da se borimo. Ostanite sada jer ako budete čekali da vas obuzme strah od posledica, biće kasno.
Ne treba nam bolji dokaz od nesrećne Italije. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.