Si-En-En: Kinezi koriste lasere protiv američkih vojnih letelica

Izvor: RTS, 03.Maj.2018, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Si-En-En: Kinezi koriste lasere protiv američkih vojnih letelica

Kinesko osoblje u Džibutiju je koristilo lasere protiv američkih letelica iz obližnje vojne baze Sjedinjenih Država, piše Si-En-En. Američka mreža navodi da su piloti povređeni i da su SAD uputile formalni diplomatski protest Pekingu.
Sjedinjene Države su izdale obaveštenje za svoje osoblje u kojem se navodi da treba da budu oprezni kada lete u određenim delovima Džibutija, nakon što su "u malom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broj odvojenih slučajeva američke letelice pogođene laserima poslednjih nedelje", prenosi Si-En-En.

"Tokom jednog incidenta, dogodile su se dve manje povrede oka kod osoblja u C-130", navedeno je u tom objašnjenju u kom je i navedeno da su laseri iz obližnje kineske baze.
Portparolka šefa Pentagona Dejna Vajt je potvrdila da su se dogodili incidenti, kao i da je upućen "formalni demarš" kineskoj vladi i da su zatražili da Kina pokrene sopstvenu istragu,
"Ovakva aktivnost predstavlja pravu pretnju našim pilotima", rekla je Vajtova.
Jedan zvaničnik iz sektora odbrane je rekao za američku televizijsku mrežu da vojska SAD veruje da Kina koristi slične lasere protiv američkih letelica i u Južnom kineskom moru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kineski laseri povredili američke vojne pilote u Africi?

Izvor: B92, 03.Maj.2018

Džibuti -- Kinesko osoblje u Džibutiju koristilo je lasere protiv američkih letelica iz obližnje vojne baze SAD, što je rezultiralo povređenim američkim pilotima...SAD su uputile Pekingu formalni diplomatski protest, javlja CNN...SAD su izdale obaveštenje za svoje osoblje, u kojem se navodi da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.