Kinezi koriste lasere protiv američkih vojnih letelica?

Kinesko osoblje u Džibutiju je koristilo lasere protiv američkih letelica iz obližnje vojne baze Sjedinjenih Država, piše Si-En-En. Američka mreža navodi da su piloti povređeni i da su SAD uputile formalni diplomatski protest Pekingu.

Sjedinjene Države su izdale obaveštenje za svoje osoblje u kojem se navodi da treba da budu oprezni kada lete u određenim delovima Džibutija, nakon što su "u malom broj odvojenih slučajeva američke letelice pogođene laserima poslednjih nedelje", prenosi Si-En-En.

"Tokom jednog incidenta, dogodile su se dve manje povrede oka kod osoblja u C-130", navedeno je u tom objašnjenju u kom je i navedeno da su laseri iz obližnje kineske baze.

Portparolka šefa Pentagona Dejna Vajt je potvrdila da su se dogodili incidenti, kao i da je upućen "formalni demarš" kineskoj vladi i da su zatražili da Kina pokrene sopstvenu istragu,

"Ovakva aktivnost predstavlja pravu pretnju našim pilotima", rekla je Vajtova.

Jedan zvaničnik iz sektora odbrane je rekao za američku televizijsku mrežu da vojska SAD veruje da Kina koristi slične lasere protiv američkih letelica i u Južnom kineskom moru.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара