Severna Makedonija: Vladu prave SDSM-DUI-DPA, premijer Zaev

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2020, 17:51

Severna Makedonija: Vladu prave SDSM-DUI-DPA, premijer Zaev

Novu parlamentarnu većinu u Severnoj Makedoniji činiće Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva i dve manjinske albanske stranke Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija i Demokratska partija Albanaca (DPA), što čini 62 od ukupno 120 poslaničkih mandata u Sobranju, saznaje Tanjug.

Novi koalicioni dogovor je specifičan po nekim elementima.

Najpre, prihvaćen je predlog Alija Ahmetija iznet još u predizbornoj kampanji da Albanac bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << premijer, ali samo za poslednjih 100 dana četvorogodišnjeg mandata nove vlade.

Od 14 ministarstava, albanske partije dobiće 6 resora, sto je svakako najveći broj do sada namenjen manjinskim strankama, a prvi put uvodi se institucija zamenika premijera koji će biti iz DUI.

Ta stranka dobija i značajan resor Ministarstva spoljnih poslova, dok istovremeno zadržava predsedničku poziciju u Sobranju, što i nije novost, jer je na tom položaju dosad bio Talat Džaferi.

DUI-u, prema saznanjima Tanjuga, sleduju i resori finansija, ekonomije, političkog sistema (bez portfelja).

SDSM dobija Ministarstvo odbrane na čijem čelu će biti generalni sekretar SDSM.

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je najviše radio na Prespanskom sporazumu sa Grčkom, napušta taj resor i trebalo bi da postane potpredsednik Vlade odgovoran za evropske integracije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ODLUČENO U Severnoj Makedoniji vladu prave SDSM-DUI-DPA, a premijer će biti Zoran Zaev

Izvor: Blic, 19.Avg.2020

Novu parlamentarnu većinu u Severnoj Makedoniji činiće Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva i dve manjinske albanske stranke Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija i Demokratska partija Albanaca (DPA), što čini 62 od ukupno 120 poslaničkih mandata u Sobranju, saznaje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.