Šestočlana porodica sa Pešteri uskoro dobija struju

Izvor: RTS, 02.Okt.2019, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šestočlana porodica sa Pešteri uskoro dobija struju

Porodica Jelić, koja živi u selu Crvskom na Pešteri uz samu granicu Srbije i Crne Gore skoro dve decenije bezuspešno pokušava da petrolejku u svojoj kući zameni sijalicom. U tome im pomaže himanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović, koji je pisao i predsedniku Srbije. Kaže da je Vučić obećao pomoć i struja pre zime, stiže u dom Jelića.
Mića, Miloš, Marko, Marijan, Marija i Marijana odrastaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uz slabu svetlost petrolejke, baš kao i njihovi preci u davno prošlim vremenima, naočigled cele javnosti koja ih prati zajedno sa nama više od jedne decenije, još dok je bio živ najstariji Jelić - deda Tomislav. Pred kamerom ni reč o svojim mukama, stide se što nemaju kao ostala deca kompjuter, telefon i televizor.
 
"Svekar i svekrva su imali 83 godine, otišli su na taj svijet nisu dočekali struju, a deca, evo vidjela si. Danas puni 16 godina", kaže majka Svetlana Jelić.
Skoro 10 godina humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović ubeđuje nadležne da nađu rešenje za porodicu Jelić.
"Na mnoga vrata sam kucao mnogih nadležnih, svi su mi obećavali. Mnogi su snimali uvek su obećavali, ali na žalost Jelići i dalje žive u mraku. Nadam se da će ove reči sa Gornje Pešteri doći do dobrih ljudi kod kojih se nije izgubila dobrota", kaže Hido Muratović, humanitarac iz Novog Pazara.
U jednoj sobi spavaju svih osam članova porodice, a deveti je na putu. Nadaju se da će bar ova beba ugledati svetlost sijalice. U sjeničkoj opštini kažu da su u saradnji sa EPS-om na pragu rešenja "ovog zamršenog čvora" koji je nastao kada se Crna Gora odvojila od Srbije, a granica prošla posred imanja Jelića, pa su se obe države smatrale nenadležnim za rešavanje problema porodice.
Kuća Jelića nalazi se na 50 metara od granice sa Srbijom. Oni u šali kažu da spavaju u Crnoj Gori, ali žive u Srbiji. Zbog spornih 50 metara imanja u drugoj državi decenijama ne mogu da dobiju struju.
Jelići nemaju put. Po namirnice iz najbliže prodavnice koja je udaljena oko 5 kilometara mogu samo konjem. Međutim, ni to nije kraj njihovim mukama. Do njih nije stigao ni vodovod, pa vodu donose sa obližnjih bunara, a vode nikad dovoljno za pranje.
"Mnogo sam muke video sa pranjem. Nosio sam svuda. Svakog sam čoveka ovde probudio", kaže Darko Jelić, domaćin.
Uprkos svim nedaćama Jelići su dobri đaci. Domaće zadatke najčešće pišu pod svećom. Majka Svetlana šporet na drva ne gasi ni leti jer na njemu kuva hranu i otkuvava veš. Za decu kaže da su vredna i radna, ali bez struje nema im opstanka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.