Sertić: Uskoro papiri o slučaju Agencije za privatizaciju

Izvor: Press, 17.Okt.2015, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sertić: Uskoro papiri o slučaju Agencije za privatizaciju

Ministar privrede Željko Sertić, tvrdi da ne postoji nikakav lični sukob između njega i nedavno razrešenog direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare i najavio da će to ministarstvo, kad se završi zakonska procedura, izaći u javnost s detaljima i papirima o tom slučaju.
"Ne postoji apsolutno nikakav lični sukob i reč je o zameni teza. Kad kod nas nekoga pozovete na odgovornost, najlakše >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je izaći i reći - on mene mrzi, i izbaci se neka zapaljiva tema kao što je sada BIP", rekao je Sertić u intervjuu za Novi magazin. 
On je objasnio da je najpre neophodno sačekati da se završi zakonska procedura, da direktor Agencije da svoju izjavu povodom rešenja vlade, a zatim Ministarstvo privrede da svoje viđenje slučaja i onda odlučuje Vlada Srbije. 
Tada će Ministarstvo, navodi Sertić, izaći u javnost "s detaljima i papirima".
Govoreći o neslaganju sa direktorom Agencije, Sertić navodi da su se isprepletale dve stvari -  pitanje šta se danas radi i šta su "targeti", a jedna od kulminacija je bila i privatizacija medija gde se Agencija, tvrdi, potpuno drugačije ponašala od onoga što je bio zahtev međunarodne zajednice i zakona i sve tumačila na svoj način. 
Zato je, kazao je ministar, stavljen nadzor na privatizaciju RTV Vranje.
"Agencija nam je poslala mišljenje da ostaje pri prvobitnoj odluci da se manji deo RTV Vranje da zaposlenima, a da veći ide u Akcionarski fond. Naš stav je da se u slučaju privatizacije medija više nego jasno Zakonom o informisanju definiše da se sav kapital, ako se ne proda, prenosi radnicima", rekao je Sertić.
On kaže da Agencija ne treba da ulazi u moralne aspekte i da, primera radi, razmišlja zašto tri čoveka treba da dobiju sav kapital nekog medija.
"Nema nikakve moralne dileme. Ako ima samo jedan radnik, onda se po zakonu na njega prenosi kapital tog medija, ali i sve obaveze. Šta će taj radnik da radi sutradan po dobijanju rešenja da je vlasnik, to je njegov problem", rekao je Sertić.
Ministar je rekao se u Agenciji dešava i to da je u prethodnom periodu bilo mnogo preširokog tumačenja zakona. 
"Na primer, mi smo jedina zemlja u regionu u kojoj je neko mogao da kupi preduzeće i odmah ga založi kao hipoteku. Tako je Mile Jerković kupio 14 poljoprivrednih kombinata. Taj princip nam je uništio mnoga preduzeća i od ovih 526 firmi - 95 odsto su uništena tako što su privatizovana pa vraćena državi kroz taj način prevare", rekao je on.
Kada su počela "čišćenja", onda su ljudi u Agenciji otišli u drugu krajnost i počeli najrigoroznije da tumače Zakon mereći svaku reč na najrigidniji način, što je zaustavilo ceo proces, objašnjava Sertić.
U Ministarstvo, kako tvrdi, svaki dan iz Agencije stiže po nekoliko dopisa po kojima Agencija odbija zahteve firmi za različita postupanja i traže da mi o tome odlučujemo.
          "Pa čemu onda Agencija, da bude saobraćajac koji nam prosleđuje mejlove i da to radi ogroman broj ljudi? Ako ja politički odgovaram za privatizaciju u državi, a to mi radi neko drugi i ja nemam ni formalnu kontrolu nad procesom, tu nešto ne valja", ističe on.Taj sistem odnosa Agencije i Ministarstva potpuno je pogrešan, dodaje ministar, jer je došlo do iracionalne situacije da niko u Agenciji ništa neće da potpiše nego se sve šalje ministarstvu, što je zakočilo i zatvorilo mnoge procese. 
"Na primer, za Srpsku fabriku stakla ne mogu godinu dana da rešim kroz agencijsku Komisiju pitanje da li je investitor investirao po svemu što je dogovoreno, jer Agencija neće da kaže da je on sve ispunio kako se obavezao ugovorom i oslobode raspolaganje akcijama novim vlasnicimna", naveo je ministar.
On je dodao da se to stalno pravda nekim procedurama i pravilnicima, a radnici gube radna mesta i fabrike svoje mesto na tržištu.
Sertić smatra i da je tu odgovornost dosadašnjeg direktora koji je trebalo da ubrza procese privatizacije, što ima ogroman broj žalbi investitora, a najčešće nema ni najobičnijih i uljudnih odgovora Agencije na brojne zahteve, molbe i predloge koji stižu.
"Odlučili smo da nema više potrebe da postoji Agencija za privatizaciju kao koncepcijski deo sistema. Preostale poslove ubuduće može da radi Ministarstvo privrede sa 20-30 izabranih stručnih ljudi", rekao je on.
Dodao je da ostaje još jedan veliki problem - nenaplativi krediti.
"Strategiju za rešavanje tog problema pisali smo uz pomoć međunarodnih stručnjaka i veoma nam je važno razvijanje stečaja kao dobrog alata tržišne privrede. Naš sistem stečajeva je na veoma niskom nivou, loše prihvaćen, česte su zloupotrebe i manupulacije, nesnalaženje i neznanje stečajnih upravnika, problemi sa stečajnim sudijama", objašnjava Sertić.
Uočeno je, kako je kazao, da je slab institucionalni okvir za stečajeve, nema Stečajne agencije Srbije u kojoj bi se centralizovali propisi, znalo ko zašta odgovara, šta su ciljevi.
"A stečaj je slikovito rečeno proizvodni proces u kome je stao deo jedne mašine i firma ne može da isporuči proizvod. Ideja je da se što hitnije ta mašina popravi i vrati u funkciju, jer je preduzeće koje ne radi minus za državu", navodi on.
Sertić je dodao da pre stečaja postoji još jedan alat, a to je Zakon o finansijskom restrukturiranju, koji može da pomogne vlasnicima firmi da se dogovore s kreditorama i poveriocima i izbegnu stečaj.
Upitan da li neko od preduzeća za privatizaciju ima svetlu budućnost, kaže da za nekoliko firmi ima signala da bi mogle da prežive, a ima i firmi koje kroz brze stečajeve mogu da se oporave i prodaju.
"Najveći deo, 95 odsto firmi neće preživeti, toga smo se plašili početkom ove godine i javno o tome pričali. Zato smo napravili ozbiljan socijalni program i pomažemo ljudima da se snađu", rekao je ministar i dodao da su sa druge strane preduzeća koja imaju određeni potencijal.                  
On je istakao da je druga peć u Železari važna za budućnost i zato se pregovara i s jednom kineskom kompanijom, a isto važi i za preduzeća iz petrohemijskog kompleksa. 
"Metanolsko-sirćetni kompleks u Kikindi počeo je da radi posle skoro četiri godine stajanja, Petrohemija nam je sada potpuno pozitivna, Azotaru na svaki mogući način pokušavamo da rešimo i nađemo partnera jer nam je strateški važna", rekao je Sertić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.