Sergej Šojgu  u Beogradu

Izvor: RTS, 03.Apr.2009, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej Šojgu u Beogradu

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar za vanredne situacije Ruske federacije Sergej Šojgu za punu raelizaciju projekta "Južni tok". Premijer Cvetković zahvalio ministru Šojguu na podršci koju Rusija pruža Srbiji na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Priznavanje Kosova je kršenje međunarodnog prava, ocenjeno nakon razgovora sa Koštunicom.

Delegacija ruskog Ministarstva za vanredne situacije, na čelu sa ministrom Sergejom Šojguom boravi u poseti Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Sergej Šojgu dali su danas podršku punoj realizaciji projekta "Južni tok" u što kraćem roku.

Tadić i Šojgu, koji se nalazi u jednodnevnoj poseti Srbiji, razgovarali su o posledicama svetske ekonomske krize i načinima za njeno rešavanje i usaglasili su se da je neophodno dalje unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Tadić je ponovio važnost principijelnog stava Rusije i njene podrške naporima Srbije da na miran i pravno utemeljen način očuva svoj integritet.

Šojgu je razgovarao odvojeno i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, a sastanku su prisustvovali i ministar energetike Petar Škundrić i član Upravnog odbora Naftne industrije Srbije Dušan Petrović, prenosi Tanjug.

Cvetković se zahvalio Šojguu na podršci koju Rusija pruža Srbiji na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ocenjeno je da su bilateralni odnosi tradicionalno dobri, što je potvrđeno potpisivanjem sporazuma dveju vlada o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede.

Kruna dobrih odnosa Srbije i Rusije jeste i nedavno potpisani Sporazum o uzajamnim putovanjima građana, koji predviđa ukidanje viza za boravak naših državljana u Rusiji i koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu, rečeno je na sastanku.

Tokom susreta, razmatrane su mnoge teme iz oblasti ekonomske, energetske i kulturne saradnje, s posebnim osvrtom na aktuelna pitanja u vezi s kompanijom NIS, kao i pitanje regulisanja klirinškog duga, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Šojgu se ranije danas sastao i sa  ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Priznanje Kosova - kršenje međunarodnog prava

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i ministar Šojgu ocenili su da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i da je jednostrano proglašenje i priznavanje nezavisnosti Kosova "akt najgrubljeg kršenja međunarodnog prava".

Kako se navodi u saopštenju DSS-a, Koštunica je tokom razgovora sa ruskim ministrom naglasio važnost daljeg i jačeg povezivanja srpske i ruske privrede, jer je ekonomska saradnja sa Rusijom "prava šansa za srpsku privredu da prevaziđe veliku ekonomsku krizu".

Lider DSS-a je rekao da energetski sporazum Srbije i Rusije već daje rezultate i da taj sporazum omogućava da se proširi i intenzivira privredna saradnja dve zemlje.

Šojgu je naveo da je Rusija snažno zainteresovana za dalje unapređivanje ekonomske saradnje i proširivanje svestrane saradnje sa Srbijom, posebno u oblasti kulture.

U saopštenju ruskog Ministarstva navodi se da će tokom Šojguove posete pažnja biti posvećena i operaciji tima ruskih stručnjaka u cilju razminiranja objekata u okolini Paraćina, kroz koji bi trebalo da prođe trasa gasovoda "Južni tok".

Uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, zaostalih iz vremena NATO bombardovanja, trebalo bi da počne 6. aprila, a sredinom aprila na području Niša.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šojgu dolazi u Srbiju

Izvor: EMportal, 02.Apr.2009, 14:37

Delegacija ruskog Ministarstva za vanredne situacije, sa ministrom Sergejom Šojguom na čelu posetiće sutra Srbiju, a u subotu, 4. aprila Crnu Goru.

Nastavak na EMportal...

Šojgu sutra u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2009

BEOGRAD - Delegacija ruskog Ministarstva za vanredne situacije sa Sergejom Šojguom na čelu stiže sutra u Beograd,a u subotu će boraviti u Podgorici, najavila je predstavnica tog ministarstva Irina Andrijanova, javlja Slobodna Evropa...Šojgu će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Stiže Sergej Šojgu

Izvor: RTV Pink, 03.Apr.2009

. . . Ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Rusije Sergej Šojgu boraviće u poseti Srbiji, tokom koje će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima, potvrđeno je Tanjugu u ruskoj ambasadi. .

Nastavak na RTV Pink...

Tadić i Šojgu: Puna realizacija projekta "Južni tok"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2009

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Sergej Šojgu dali su danas podršku punoj realizaciji projekta "Južni tok" u što kraćem roku...Tadić i Šojgu, koji se nalazi u jednodnevnoj poseti Srbiji, razgovarali su o posledicama svetske ekonomske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.