Izvor: RTS, 25.Nov.2021, 17:42

Selaković: Srbija i Mađarska dve prijateljske i bratske države

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u Budimpešti, nakon razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, da je i danas još jednom potvrđen visok nivo saradnje dve prijateljske i bratske države, koje beleže trenutke najrazvijenijih odnosa u svojoj istoriji. Sijarto je, još jednom ukazao na značaj železničkog povezivanja dve zemlje, dodajući da će mađarska deonica na brzoj pruzi Budimpešta-Beograd biti završena do 2025., a deonica na pravcu Segedin-Subotica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do kraja 2022. godine.
Nikola Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakao da je uspostavljanje strateškog partnerstva Srbije i Mađarske kruna odnosa koji se ubrzano razvijaju i koji su pravi primer dobrosusedske saradnje i okrenutosti budućnosti.

Šef srpske diplomatije konstatovao je da je sadržajnost dijaloga naše dve države prožeta i ličnim poverenjem i odnosom koji postoji između predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.
Selaković je istakao da je današnji susret sa mađarskim kolegom Sijartom šesti za nepunih godinu dana, i da bi trebalo i češće da se viđaju jer je to dobro za odnose dve države.
Ovom prilikom je podsetio na niz infrastrukturnih projekata u oblasti železnice i energetike koji su pokrenuti u proteklom periodu između Srbije i Mađarske.
"Sa jedne strane razgovarali smo i razgovaraćemo o produbljivanju ekonomske saradnje. Očekujemo da ove godine prvi put nivo trgovinske razmene pređe dve milijarde evra. Mađarska je za nas, kada je reč o članicama EU, treći partner posle Nemačke i Italije, ali sa tendencijom stalnog rasta", konstatovao je Selaković, a navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Za Srbiju je, prema njegovim rečima, važnu što je naš izvoz u Mađarsku u prvih devet meseci ove godine porastao za 41 odsto.
Selaković je dodao da je u stalnom porastu broj mađarskih kompanija koje posluju u Srbiji, i da to pokazuje koliko su dve privrede povezane i koliko dobri politički odnosi doprinose intenziviranju ekonomske saradnje.
Kako je istakao, na sastanku je bilo reči i o podršci koju Mađarska pruža Srbiji na evropskom putu.
"Još jednom dragom prijatelju zahvaljujem na čvrstoj i nesumnjivoj podršci koju Mađarska, ali i on lično i premijer Orban, pruža evropskom putu Srbije. Činjenica da Mađarska svugde promoviše Srbiju kao ključnu zemlju zapadnog Balkana, po pitanju političke stabilnosti, ekonomskog razvoja i uticaja na mir i stabilnost u čitavom regionu, jeste nešto što je za nas od izuzetne važnosti", naglasio je Selaković.
Ministar Sijarto je konstatovao da odnosi Mađarske i Srbije mogu da se okarakterišu kao prijateljski, od čega profitiraju obe nacije.
Sijarto: Važno železničko povezivanje dve zemlje
Sijarto je istakao značaj saradnje dveju zemalja na suzbijanju ilegalnih migracija, i dodao da mađarski policajci učestvuju u zaštiti južnih granica Srbije.
Posebnu pažnju mađarski ministar je posvetio železničkom povezivanju dve zemlje, preciziravši da će mađarska deonica na brzoj pruzi Budimpešta-Beograd biti završena do 2025. godine, a da će deonica na pravcu Segedin-Subotica biti završena do kraja 2022. godine.
Sijarto je izrazio zadovoljstvo zbog intenziviranja ekonomske saradnje sa Srbijom, preciziravši da je trgovinska razmena između Srbije i Mađarske ove godine do sada porasla za 39 odsto, i da sve više raste vrednost mađarskih investicija u Srbiji.
Sijarto se osvrnuo na sporazum o kolokaciji, navevši da su na osnovu njega diplomatski predstavnici Mađarske već počeli da rade u Ambasadi Srbije u Zambiji, a da će od sledeće godine biti prisutni u Demokratskoj Republici Kongo, a da će srpske diplomate raditi iz ambasada Mađarske na Malti i u Čileu.
"Sve ovo služi interesima obeju zemalja i jasno pokazuje poverenje između dve države, imajući u vidu da se zajedničko diplomatsko predstavništvo može stvarati samo sa zemljama u koje imamo poverenja, te i ovo doprinosi međunarodnim uspesima obeju zemalja", rekao je Sijarto.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sijarto: Važno železničko povezivanje dve zemlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2021

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas je, nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, još jednom ukazao na značaj železničkog povezivanja dve zemlje, dodajcuhi da će mađarska deonica na brzoj pruzi Budimpešta-Beograd biti završena do 2025. godine, a deonica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.