Izvor: Danas, 18.Nov.2014, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seksualno nasilje najčešće u porodici

Beograd - Od septembra 2009. do septembra 2014. Incest trauma centar - Beograd zabeležio je u proseku sedam prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nad decom u kojima je 100 odsto počinilac detetu bio poznata osoba - rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ove nevladine organizacije povodom Svetskog dana prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece.

Kako je ukazano, u Srbiji ne postoji podatak o tome koliko je dece preživelo seksualno nasilje, kao i da nije urađena >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nacionalna studija kojom bi javnost bila obaveštena o toj „sivoj brojci“.

U čak 78 odsto slučajeva počinilac je član porodice, najčešće biološki otac. Devojčice su uglavnom mete, u 92 odsto slučajeva nije započet krivični postupak. Za slučajeve koji su presuđeni i svi se odnose na decu ispod 12 godina, krivični postupak je u proseku trajao tri godine i tri meseca. Uzrast osoba koje su preživele seksualno nasilje u detinjstvu kreće se od dve godine i pet meseci do 63 godine. U ovom petogodišnjem periodu, od ukupnog broja osoba koje su se obratile službi Incest trauma centra (ITC) da prijave seksualno nasilje, 49 odsto su činile punoletne osobe koje su zlostavljane u detinjstvu. Sa područja Beograda je čak 61 odsto prijavljenih slučajeva.

- U odnosu na geografsko područje, obrazovanje, rasu ili neku drugu različitost, ne može se naglasiti bilo koja specifičnost ili veća rasprostranjenost seksualnog nasilja nad decom. Napominjemo da se tajna duže krije u urbanim sredinama i, uslovno rečeno, visokointelektualnim slojevima - rekla je Dušica Popadić, direktorka ITC. Kako je dodala, u proseku je zlostavljanje dece najmlađeg uzrasta trajalo tri godine i tri meseca. Prema njenim rečima, u ovom petogodišnjem periodu nastupio je porast prijavljivanja seksualnog zlostavljanja koje se događa u okviru vršnjačke grupe, a ovaj vid zlostavljanja je potpomognut modernim tehnologijama i društvenim mrežama.

Takođe, šest odsto prijavljenih slučajeva zlostavljanja desilo se u okviru hraniteljskih i usvojiteljskih porodica. Zabeleženo je da se prevashodno radilo o slučajevima gde je jedno dete na hraniteljstvu i da je nedostajalo blagovremeno informisanje hranitelja da dete ima predistoriju seksualnog nasilja. U svom petogodišnjem izveštaju, ITC je zabeležio da su se odrasle osobe koje su preživele seksualno nasilje u detinjstvu dodatno ohrabrile da saopšte svoje iskustvo i aktivno rade na oporavku, često navodeći da im je u tome bio dragocen film ITC „Novo je da sam zlostavljana“.

Popadićeva je istakla zahteve ITC, između ostalih, da je neophodna primena zakona, da je potrebna trajna zabrana zasnivanja radnog odnosa za učinioce krivičnog dela iz oblasti seksualnih delikata nad detetom, te da je neophodno pooštriti postojeću kaznu zatvora od 30 do 60 dana za učinioca ukoliko prekrši zabranu prestanka vršenja javnih funkcija. Takođe, ukazala je da ne postoji efikasnija prevencija seksualnog nasilja od učenja o ovom društvenom problemu od vrtića do fakulteta.

Preporuke medijima

Zajedno sa zaposlenima u pravosuđu, novinari i novinarke su u najmanjoj meri pohađali edukativne programe Incest trauma centra - Beograd. Ova organizacija ističe da su mediji glavni edukatori o temi seksualnog nasilja zajedno sa obrazovnim ustanovama, te da je potrebno da „uče o etičkom izveštavanju - što je moguće samo ako učite o traumi“.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.