Svakog dana jedno dete seksualno zlostavljano

Izvor: RTS, 18.Nov.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakog dana jedno dete seksualno zlostavljano

U Srbiji je od 2009. do 2014. godine zabeleženo sedam prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nad decom nedeljno. Otac je počinilac u više od polovine slučajeva, izjavila je direktorka "Incest trauma centra" Dušica Popadić.

Devojčice su češće žrtve seksualnog zlostavljanja nego dečaci, svaki počinilac nasilja je poznat detetu, istakla je Dušica Popadić, prenosi Beta.

"Dečaci su preživeli seksualno nasilje u oko 17 odsto što je nešto više >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nego do 2009. godine. U oko 42 odsto prijavljenih slučajeva počinilac je biološki otac, dok su oko deset odsto počinilaca maloletnici", navela je Popadićeva na konferenciji za novinare Beogradu.

Podaci "Incest trauma centra" pokazaju da su deca strara u proseku pet godina i četiri meseca kada se dogodi prvi incident.

Šezdeset i jedan odsto ukupnog broja prijavljenih slučajeva je sa područja Beograda. "U 55 odsto slučajeva, naša služba je predstavljala prvo mesto kojem su slučajevi prijavljeni, a u 92 odsto slučajeva nije započet krivični postupak", dodaje Popadićeva.

Ističe i da ne postoji podatak koliko ima slučajeva seksualnog zlostavljanja u Srbiji, te da ne postoji nacionalna studija sa takvim rezultatima.

Period između prvog incidenta i prijavljivanja je u proseku oko osam godina, a seksualno zlostavljanje prijavljivala je u više od polovine slučajeva sama osoba, a zatim majka deteta (oko 30 odsto).

Iz "Incest trauma centra" najavljuju kampanju pod nazivom "1 od 5" koja ima za cilj da utiče na zakonodavstvo i obrazovanje, parlament, kao i da podigne svest javnosti.

Iz Centra ističu i ulogu medija kao ključnog faktora i ukazuju na važnost pravilnog izveštavanja - da slike žena i dece nisu degradirajuće, zadržavanje poverljivosti svih žrtava, da nije napisano na senzacionalistički način, te da su priče zasnovane na činjenicama.

Svetski dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece u svetu se obeležava 19. novembra, a prvi put je obeležen 2000. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CRNA STATISTIKA Decu u Srbiji seksualno najčešće zlostavljaju očevi

Izvor: Blic, 18.Nov.2014

U dve trećine prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nad decom, počinilac je član porodice, a najčešće je to upravo otac, pokazuje istraživanje Incest trauma Centra za period od 2009.-2014. godine...Povodom Svetskog dana prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece koji se obeležava sutra,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.