Šeici dobijaju Karađorđevo na 30 godina

Izvor: Blic, 16.Jan.2013, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šeici dobijaju Karađorđevo na 30 godina

Zajednička kompanija “Al Dahre” i države Srbije dobiće pravo korišćenja 3.664 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje trenutno koristi Vojna ustanova Morović - pogon Karađorđevo i to na 30 godina. Ovo će se odnositi i na zgradu vojne ustanove, a Karađorđevo će dobiti 20 odsto godišnjeg prinosa koje se ostvari na zemljištu.

Inače, Karađorđevo je u vlasništvu države, dok Ministarstvo odbrane ima upisano pravo korišćenja ovog zemljišta, kao i zgradu Vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ustanove. U predugovoru o investicijama vrednim 200 miliona evra koji je potpisan u Abu Dabiju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata predviđeno je i da u budućnosti nakon isteka tri decenije prava korišćenja Karađorđeva saradnja može da se produži na isti ili sličan rok.

Stanovništvo Srbije, osim mreže za navodnjavanje u koju bi trebalo da bude uloženo oko 150 miliona evra, trebalo bi da očekuje i da će zemljište u okolini gazdinstava koje će kupiti ili uzeti u zakup “Al Dahra” dobiti na ceni.

“Al Dahra”, partner iz Abu Dabija kako stoji u predugovoru obavezao se da će investirati 100 miliona evra u agrotehnički razvoj i izgradnju kompletne infrastrukture za navodnjavanje. S druge strane, 100 miliona evra uložiće u sticanje 80 odsto vlasništva u osam državnih poljoprivrednih preduzeća, gde će Srbija zadržati 20 odsto vlasništva.

Kako “Blic” saznaje, kukuruz, pšenica, soja i detelina glavne su poljoprivredne kulture koje će biti posejane na 14.000 hektara zemljišta budućeg zajedničkog preduzeća.

Đilas: Pola novca ide za dugove

Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, kaže da je 2.329 hektara zemljišta u vlasništvu PKB, za koje će grad dobiti skoro 28 miliona evra, samo 10 odsto ukupnog zemljišta kojim raspolaže PKB. "Polovina novca od prodaje biće potrošena za plaćanje dugova nastalih još pre deset godina, a za preostali deo novca grad će tek da odredi namenu", kaže Dragan Đilas za “Blic”.

- Ulaskom “Al Dahre” povećaćemo cenu okolnih zemljišta poljoprivrednih proizvođača, a takođe našim poljoprivrednicima biće obezbeđen siguran izvoz poljoprivrednih viškova. Obezbedili smo partnera, koji je dobar platiša. Namera je ne samo da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, već i logistikom, i to tako što bi u Pančevu imali potpuno nove lučke kapacitete - kaže za “Blic” Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.

Konkrento, “Al Dahra” bi kupila zemljište na kojem bi napravila nove lučke kapacitete u Pančevu. Druga ideja je i ulaganje u obnovu flote „Jugoslovenskog rečnog brodarstva”, a što bi omogućilo kvalitetan prevoz poljoprivrednih proizvoda Dunavom do Konstance. Reč je o ulaganju od 40 miliona evra.

- Poslednje nedelje ovog meseca u Beograd bi trebalo da dođu i predstavnici Razvojnog fonda Abu Dabija koji imaju nameru da sa 300 miliona evra kreditiraju poljoprivrednike u Srbiji. Polovina ove sume bila bi namenjena za izgradnju kanala za navodnavanje, dok drugi deo za kredite seljacima za mehanizaciju... Rok otplate je 10 godina, a grejs period tri godine - ističe Dinkić.

U Srbiji trenutno je oko 100.000 hektara pod sistemom za navodnavanje, a za dve godine trebalo bi da bude i dodatnih 150.000 hektara, uz investiciju iz Emirata.

- Primenom svih agrotehničkih mera, prinosi bi u narednih godina mogli da se utrostruče, a izvoz udvostruči. Ono što nas očekuje su veliki vodoprivredni radovi. Nećemo čekati novac iz Abu Dabija, već na proleće počinju radovi - naglašava Mlađan Dinkić.

Poseban ugovor, kako je predviđeno predugovorom odnosiće se na zakup 2.982 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina. Tokom prvih deset godina zakup će iznositi 250 evra po hektaru godišnje, a nakon toga cena će biti korigovana, s tim da ne može da bude veća od 370 evra niti manja od 250 evra.

Izgradnja sistema za navodnjavanje, kaže za “Blic” Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, uposliće građevinsku i druge grane industrije u Srbiji.

- Očekujem da će taj aranžman sa Emiratima biti i realizovan i da će osim većeg izvoza, dovesti i do povećanja produktivnosti rada u postojećim poljoprivrednim gazdinstvima kod nas - ističe Đogović.

Povezane vesti: Đilas ne da PKB, šeicima nudi gazdinstvo "7. juli"

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.