Šef ruskih obeveštajaca upozorava: Teroristi se premeštaju u Evropu

Izvor: B92, 19.Apr.2019, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef ruskih obeveštajaca upozorava: Teroristi se premeštaju u Evropu

Moskva -- Šef ruske FSB Aleksandar Bortnikov upozorio da se međunarodne terorističke ćelije premeštaju sa Bliskog istoka u Evropu i centralnu i jugoistočnu Aziju.

"Uprkos pretrpljenim porazima, međunarodne terorističke organizacije predstavljaju pretnju za većinu država u svetu", rekao je Bortnikov na konferenciji o borbi protiv međunarodnog terorizma u Sankt Peterburgu, preneo je Tass.

Bortnikov je ukazao da je terorizam postao veoma profitabilan biznis i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da raznovrsni mehanizmi finansiranja daju teroristima, kako je naveo, dodatnu šansu za preživljavanje.

On je upozorio da Islamska država i Al Kaida i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju, i da trenutno reorganizuju snage stvaranjem mreže terorističkih ćelija. Međusobno povezane i autonomne ćelije se premeštaju sa Bliskog istoka u Evropu i centralnu i jugoistočnu Aziju, istakao je šef ruske Federalne službe bezbednosti.

On je podsetio da su prošle godine na svetu izvršena 683 teroristička napada, u kojima je život izgibilo 4.700 ljudi, a ranjeno više od 7.000.

Ponudio je sprovođenje niza mera pod okriljem Ujedinjenih nacija, uključujući konsolidaciju napora, organizaciju i razmenu podataka, kao i sprečavanje finansiranja terorističkih grupa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.