Šef diplomatije SAD razgovarao sa predsednikom Meksika

Izvor: B92, 14.Jul.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef diplomatije SAD razgovarao sa predsednikom Meksika

Šef američke diplomatije Majk Pompeo razgovarao je s nedavno izabranim predsednikom Meksika Andresom Manuelom Lopesom Obradorom.

Razgovor je došao u trenutku kada dve zemlje i dalje imaju nesuglasice o brojnim pitanjima, prenela je agencija Frans pres.

Pompeo je u petak stigao u Meksiko predvodeći delegaciju u kojoj se nalazi savetnik američkog predsednika Džared Kušner, ministarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen i ministar finansija Stiv Mnučin. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Zadovoljstvo mi je da prvi put boravim u Meksiku u svojstvu američkog državnog sekretara", naveo je Pompeo na Tviteru odmah po dolasku u zemlju.

Američka delegacija se sastala s meksičkim predsednikom koji je ubedljivom većinom pobedio da izborima održanim 1. jula.

"To je bio iskren i srdačan razgovor i mislim da možemo da gajimo razumni optimizam u cilju poboljšavanja bilateralnih odnosa", rekao je meksički zvaničnik Marselo Ebrard koji je prisustvovao sastanku.

SAD i Meksiko su u zategnutim odnosima od dolaska Donalda Trampa na vlasti 2017. godine posle njegove predizborne kampanje obeležene raznim "anti-meksičkim" stavovima, među kojima je izgradnja zida na zajedničkoj granici.

Obrador je tokom svoje predizborne kampanje obećao da će "Trampa vratiti na svoje mesto" ali je posle izborne pobede u telefonskom razgovoru s američkim predsednikom istaknuto da dve zemlje žele da imaju dobre odnose.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.