Šef diplomatije SAD razgovarao sa predsednikom Meksika

Šef američke diplomatije Majk Pompeo razgovarao je s nedavno izabranim predsednikom Meksika Andresom Manuelom Lopesom Obradorom.

Izvor: B92

Subota, 14.07.2018.

09:43

Šef diplomatije SAD razgovarao sa predsednikom Meksika
Foto: Thinkstock

Razgovor je došao u trenutku kada dve zemlje i dalje imaju nesuglasice o brojnim pitanjima, prenela je agencija Frans pres.

Pompeo je u petak stigao u Meksiko predvodeći delegaciju u kojoj se nalazi savetnik američkog predsednika Džared Kušner, ministarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen i ministar finansija Stiv Mnučin.

"Zadovoljstvo mi je da prvi put boravim u Meksiku u svojstvu američkog državnog sekretara", naveo je Pompeo na Tviteru odmah po dolasku u zemlju.

Američka delegacija se sastala s meksičkim predsednikom koji je ubedljivom većinom pobedio da izborima održanim 1. jula.

"To je bio iskren i srdačan razgovor i mislim da možemo da gajimo razumni optimizam u cilju poboljšavanja bilateralnih odnosa", rekao je meksički zvaničnik Marselo Ebrard koji je prisustvovao sastanku.

SAD i Meksiko su u zategnutim odnosima od dolaska Donalda Trampa na vlasti 2017. godine posle njegove predizborne kampanje obeležene raznim "anti-meksičkim" stavovima, među kojima je izgradnja zida na zajedničkoj granici.

Obrador je tokom svoje predizborne kampanje obećao da će "Trampa vratiti na svoje mesto" ali je posle izborne pobede u telefonskom razgovoru s američkim predsednikom istaknuto da dve zemlje žele da imaju dobre odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

10 h

Podeli: