Sedam decenija Beograda

Izvor: Vesti-online.com, 18.Dec.2018, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam decenija Beograda

Slavna istorija srpskog kluba Beograd iz Adelajda (White City Woodville) započela je još pre sedamdeset godina prošlog veka kad su se na igralištu okupljali mladići iz srpskih porodica i jurili za loptom do duboko u noć.

Pored igrališta živeo je Frenk Mičel, sportista i fudbalski navijač, koji je odlučio da bude deo budućnosti  kluba. Mičel je odigrao istinski meč prijateljstva, pridružujući se klubu srpske etničke zajednice. Decenijama je Frenk živeo pored terena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i vodio brigu o mnogobrojnim potrebama kluba.

Fudbalski teren se u njegovu čast i uz odobrenje opštine Čarls Sturt, danas zove "Frenk Mičel Park".

- Sa ovog igrališta izašlo je mnogo poznatih imena u svet fudbala - kaže predsednik FK Beograd Andreja Popović.

- Zoran Matić, koji je ovde igrao, postao je kasnije legendarni trener u Australiji, koji je sa uspehom vodio Adelajd Siti, Kolingvud i Markoni. Neki od igrača koji su igrali za Beograd, danas igraju za Adelajd junajted. Tu su poznata imena kao što su Robert Korntvajt, Čed Bugeja, Kristin Konstandopulos, Nikola Mileusnić, Anvar Mabil, koji je poput Korntvajta i Toda Klarka igrao i za reprezentaciju Australije.

Početkom sledeće godine slaviće se sedamdeset godina postojanja FK Beograd. Ovaj jubilej biće svojevrstan podsetnik našim ljudima na svoje korene u Adelajdu.

Inspirisan srpskom istorijom na polju fudbala Andreja Popović kaže da je važna veza sa zajednicom i saradnja sa našim ljudima.

- Važno je podstaći ljude da se drže zajedno, da igraju i navijaju jedni za druge, da budu pozitivni prema kolektivnom radu kluba, jer jedino tako možemo opstati u eri modernog života, u kojoj se mnogo toga gubi - kaže Popović.

FK Beograd je trenutno u rekonstrukciji infrastrukture, zahvaljujući viziji ljudi koji vode klub, državnoj pomoći i sponzorima. Popović kaže da će klub i dalje ponosno nositi boje Srbije, ali u novom, modernijem svetlu. Klub želi da zadovolji potrebe roditelja, da bude pristupačniji ženama i orjentisan porodičnim događajima.

Prioritet kluba na fudbalskom polju je da povrati svoje mestu u najjačoj ligi Južne Australije, da ima dobre uslove za treninge, kvalitene igrače i da vrati stare navijače. Velika novina je da u klubu sada ima 60 ženskih igrača, što predstavlja jedan od velikih uspeha Beograda.

Klub iz Vudvila je ovogodišnji pobednik Karađorđevog kupa, a kako kažu na "Frenk Mičel Parku", već su spremni za nove pobede i za druženje sa ostalim srpskim klubovima iz cele Australije, dogodine u Melburnu.

Prvi tim Beograda zabeležio je novu pobedu na pripremama i to protiv rivala iz višeg ranga, Kometa iz Adelajda. Za konačnih 2:0 protiv člana Premijer lige Viktorije pobrinuli su se strelci Den Rajan i Jani Nestoras - 2:0.

I u duelu rezervnih timova slavili su igrači iz Vudvila (1:0), a jedini poraz pretrpela je ekipa Beograda do 18 godina koja je od vršnjaka iz Kometa izgubila 2:3.

Andreja Popović je sa klubom od svoje 17. godine. Pre toga je njegovim roditeljima bilo važnije školsko obrazovanje, zbog kojeg treninzi nisu bili dozvoljeni. Posle završene srednje škole, Popovićeva ljubav prema sportu je prevladala. Goreo je od želje da bude deo tima i sa 18 godina ne samo da je u tome uspeo, već je bio član ekipe koja je osvojila Prvenstvo Južne Australije.

- Kasnije sam nekoliko godina trenirao juniore uzrasta od 8 do 11. U roku od dve nedelje tim je imao 20 igrača, koji su trenirali tri do četiri puta nedeljno. U tom timu bio je i osmogodišnji Nikola Mileusnić, koji danas igra za Adelajd junajted, zatim Miki Petković, koji je prvotimac Beograda i bio je finalista u nacionalnom takmicenju "Zvezde fudbala". Tu je bio i Miloš Tošić, koji sada igra u Prvoj ligi Melburna - kaže Andreja.

Nakon tri godine uspešnog treniranja mlađih kategorija, Popović je postao član uprave i od tada sa ostalim članovima neumorno radi na novim idejama, poboljšanju i razvijanju potencijala kluba.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.